Зарков призова следователите сами да изберат ръководител

OFFNews 26 септември 2022 в 12:20 1099 0

Архив

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Крум Зарков

Следователите да изразят становище за това кой би бил най-подходящ за председател на Националната следствена служба, призова правосъдният министър Крум Зарков на брифинг в Министерството на правосъдието.

"Разбрах, че главният прокурор и двама от членовете на прокурорската колегия на ВСС са упражнили правото си на номинация за директор на Националната следствена служба. Такова право има и министърът на правосъдието, но нашият подход ще е друг", каза Зарков.

По-рано днес главният прокурор Иван Гешев и двама от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Светлана Бошнакова и Йордан Стоев предложиха зам.-главния прокурор Борислав Сарафов за втори мандат като директор на Националната следствена служба (НСлС). Процедурата за избор на директор беше отворена на 21 септември. Сегашният мандат на Борислав Сарафов изтича на 18 декември.

Той предложи в следващите две седмици следователите да заявят становището си. И посочи, че това може да стане със свикване на Общо събрание. Така те могат да излъчат свой кандидат, както направиха съдиите във ВКС. Зарков не изключи възможността Министерството на правосъдието да излъчи свой кандидат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!