Започва контролирано изпускане на язовирите

OFFNews 27 юни 2014 в 10:43 1697 1

Станислав Атанасов

Започва контролирано изупскане на язовирите в страната, съобщи пред БНР новият министър на околната среда и водите Станислав Атанасов.

"След наводненията имаме констатации за незаконни сметища, със запушени канализационни шахти, специално в случая с "Аспарухово". Експертите на РИОСВ трябва да установят дали това е било налице и преди бедствието. Ежедневно се правят проверки на нивата на речните басейни. Проверяваме какви предписания са издадени по места и дали са били изпълнявани. Възложил съм на басейновите дирекции да направят картотека на сухите реки в страната. Има много сухи речни корита, които при обилни валежи стават опасни", коментира той.

Атанасов обясне, че още не са готови плановете за управление при риск от наводнения и това е приоритет, по който се работи ускорено. Басейновите дирекции трябва да направят картотека на сухите реки, които при обилни валежи могат да станат опасни.

"Вчера издадохме разпореждане за контролирано изпускане на язовири, така че се надяваме да сме подготвени за вълна от валежи. Плановете за управление при риск от наводнение все още не са направени. В дългострочна стратегия е заложен единен център или няколко центрове за управление на водите в реално време. Днес ще коментираме с финансовия министър средства от бюджета, които да бъдат отпуснати, правим всичко възможно проектите на общините да не спират и очакваме през юли плащанията на средствата от програма "Околна среда" на ЕК да бъдат възобновени", обясни Атанасов.

В този момент са необходими около 147 милиона лева, за да се разплатят общините с подизпълнителите, уточни министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови