Заплатите в МВР и армията ще се повишат с 15-20%

По-високи заплати ще има за още 4-5 министерства, както и за работещите в Министерски съвет

Йорданка Веселинова 03 юни 2022 в 14:05 4053 0

Асен Василев

Снимка parliament.bg

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев

Предвижда се средно увеличение на заплащането между 15 и 20 процента за МВР и сектор "Отбрана", заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на редовния парламентарен блиц контрол.

Това се случва на фона на днешните протести на полицаите. Те протестираха и при приемането на бюджета, когато им бе обещано, че заплатите ще се вдигат, но след реформи.

Той разясни, че по-високи заплати ще има за още 4-5 министерства, както и за работещите в Министерски съвет. По думите му само там са се задействали реформите, които Василев постави като условие за увеличаването на парите за заплати.

Той добави, че още при приемането на бюджета има заделени малко под 300 млн. лева, които могат да се ползват за увеличение на възнаграждения на администрации, които проведат съответните структурни реформи и оптимизиране на процесите.

"Доколкото знам, системата на МВР е в процес на финализиране на промените, така че би следвало да могат да получат достъп до тези средства."

Актуализацията на бюджета

Вицепремиерът отново заяви, че с актуализацията бюджетният дефицит няма да се променя и остава 4,1%. 

В актуализацията няма да се променя максималният осигурителен доход и минималната заплата, което бе поискано от синдикатите.

Той добави, че следващата седмица в Министерския съвет ще бъдат приети законопроектите за актуализация на държавния бюджет, на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса, а след това да влязат за обсъждане в парламента. Днес следобед и трите законопроекта ще бъдат обсъдени на среща между коалиционните партньори.

Вчера, по време на изслушването му в парламентарната комисия по бюджет и финанси, той потвърди, ча актуализацията ще бъде внесена в НС следващата седмица и очаква тя да бъде приета до края на юни. Днес той коментира, че очаква сроковете да бъдат спазени и даде пример с актуализацията на бюджет 2021 г. която бе приета за две седмици.

Парите за културните дейци

За исканото увеличение на възнагражденията на сценичните работници, Василев коментира, че всеки театър сам определя заплатите, а държавата дава субсидия на база продадени билети.

"Вече няма COVID-19 , театрите могат да работят нормално."

По-късно министърът на културата Атанас Атанасов заяви, че е обсъждал увеличението на средствата за артистите с финансовия министър, но е получил отговор, че средства ще се увеличат единствено срещу реформи.

"Нашата задача в момента е да успеем да въведем достатъчно големи и значими реформи, за да можем да се борим за повече средства."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови