Закриват специалната куриерска служба в МВР

OFFNews 04 ноември 2015 в 14:38 3472 1

Правителството закрива дирекция "Специална куриерска служба" в МВР, a дейностите по приемане, съхранение, пренасяне и доставяне на кореспонденция и материали, съдържащи класифицирана информация, ще преминат към Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). 

Това се случва с промени в Закона за МВР, които бяха одобрени на днешното заседание на Министерския съвет. 

Според правителството промяната ще позволи оптимизиране на процесите, систематично обвързване и допълване на различните способи и дейности по защита на класифицираната информация чрез съсредоточаването им в рамките на една държавна структура.

Друга част от предложените законодателни промени е свързана с прецизиране на отделни разпоредби в част трета „Държавна служба” на ЗМВР, включително и създаване на условия за мобилност между структурите в сектора „Сигурност“ след приемането на промените в законодателството от началото на тази година.

Създава се възможност за установяване на изпълнението на служебните задължения от държавните служители да се провеждат тестове в рамките на осъществявания административен контрол. Тази мярка, от една страна, има превантивна и антикорупционна функция, а от друга – дава възможност за подобряване качеството на изпълнение на служебните задължения в интерес на обществото, обясниха от правителствената пресслужба.

Със законопроекта се предлага и създаването на Държавно предприятие „Технологично подпомагане на административните услуги“, на което ще бъдат възложени нетипични за държавните органи функции във връзка с производствено-технологичните процеси, свързани с предоставянето на административни услуги от МВР.

Трансферът на подобни спомагателни дейности ще позволи фокусът в работата на структурите на министерството да бъде върху изпълнението на основните дейности за защита на правата и свободите на гражданите, противодействие на престъпността, защита на националната сигурност, опазване на обществения ред и пожарна безопасност и защита на населението.

Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2016 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови