Заков: В ЕС вече се обсъжда съвместната покупка на оръжия

Военният министър преговарял и с Италия за "заместващи изтребители"

OFFNews 17 май 2022 в 18:35 2468 0

Заков

Снимка Владимир Шоков, БТА

Министърът на отбраната Драгомир Заков

Обсъдихме възможностите за съвместно придобиване и изграждане на военни способности (в ЕС), заяви министърът на отбраната Драгомир Заков след заседанието на Съвета на министрите на отбраната в Брюксел.

Той допълни, че това ще е от ключово значение за българската армия. По думите му може да се наложат законови промени, защото заради националните ни нормативни актове може да се окаже, че няма да можем да се възползваме от такава възможност. Министърът даде заявка, че той ще апелира за спешни промени, "които са в интерес на България и българските въоръжени сили".

Драгомир Заков допълни, че имаме достатъчно възможности да ремонтираме военна техника, а очакванията на Украйна са реалистични. По думите му след посещението на украински експерти във военните заводи в страната миналата седмица Киев вече е наясно какво и как може да бъде ремонтирано у нас. Но предстои още работа, преди процесът да започне.

"Украйна има нужда от много подкрепа - военна, хуманитарна, логистична. Държавите от ЕС поеха ангажимент да продължават да търсят възможности тази помощ да бъде осигурена, избягвайки дублиране с подобни инициативи извън ЕС", разясни той. 

Според него така ще бъде избегнато припокриването с военната помощ с тази от НАТО.

Военният министър заяви, че все още няма никаква конкретика за заместващите изтребители, които трябва да използваме до пристигането на първите осем F-16. Днес той е обсъдил темата с италианския министър на отбраната, но все още няма никакво конкретно предложение.

"Целта е българските ВВС да продължават да изпълняват конституционните си задължения. Нашата цел не е да свалим ВВС на земята", подчерта Заков.

Заков коментира изказването на президента Румен Радев от вчера, че не иска "с българско оръжие да се убиват хора в Украйна" така:

"Не е редно да влизаме в подобен диалог между институциите. Като военен министър държа да работя конструктивно и с президентската институция. Президентът е върховен главнокомандващ, така че няма как министърът на отбраната да влезе в подобна дискусия с президента, това не е добре и за въоръжените сили".

Министърът коментира и исканото от ДБ увеличение на разходите за отбрана до 2% през актуализацията през юли. Според Заков цифрата е ориентир, но е важно да се придобива техника и да се инвестира, а не само да се харчат пари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови