Захарова гневна, че България изпраща ПСА на бунището на историята

OFFNews 12 декември 2023 в 15:32 3172 11

Мария Захарова

Снимка Архив

Мария Захарова

Говорителката на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова реагира на демонтажа на Паметника на съветската армия в София, като заяви, че България върви по пътя на реабилитацията на нацизма и че ще "плати за последствията от срамното си решение". 

Коментарът на говорителката на руското външно министерство е публикуван на официалната Фейсбук страница на руското посолство в България. 

Демонтажът на бронзовите фигури на ПСА започна по-рано днес. МВР разположи около монумента денонощна охрана заради общественото напрежение по темата. 

Мария Захарова коментира, че днес властите в София са преминали към практическа реализация на "отдавна кроените срамни планове" за демонтиране на ПСА. 

Ето как реагира Захарова на започването на процеса по преместване на паметника: 

"Величествената скулптурна композиция, издигната в знак на победата над нацизма, отдавна се е превърнала в заложник на местните политически игри и личните амбиции на отделни представители на управляващия елит. С лека ръка на фашистващите евроатлантици монументът буквално се изпраща на бунището на историята.

Варварските действия на българската страна нямат оправдание и прошка. Те изглеждат особено цинични в условията на галопиращ растеж на неонацистките настроения в самата Европа, деградиращо положение със спазването на човешките права и чудовищна фалшификация на историята.

България отдавна, без да го забелязва, върви по пътя на реабилитация на нацизма. Крайнодесни организации, които открито насърчават расова омраза и нетолерантност, излизат извън контрол. Въпреки забраните в София се провеждат шествия в чест на нацисткия колаборационист български генерал Х. Луков. На държавно ниво се насърчава агресивна русофобия, която по същество не се различава от расизма. Прави впечатление, че на този фон нашите настойчиви предложения за консултации относно по-нататъшната съдба на паметника, предвидени в член 14 от двустранния Договор за приятелство и сътрудничество, бяха без никаква свенливост пренебрегнати от българската страна.

Смятаме разрушаването на паметника на общото ни минало за поредна враждебна стъпка на официална София, утежняваща и без това патовата ситуация в двустранните отношения. България отново, както неведнъж се е случвало, избира грешната страна на историята. Самата тя ще трябва изцяло да плати последствията от това срамно решение."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2805

11

Едър Вредител

13.12 2023 в 06:52

Викаш нацизъм бульо скоро видях плакат на пропутински митинг с надпис:
Един народ,една страна един президент.
Също като
айн фолк,айн райх,айн фюрер.по времето на хитлер
Туй ако не е нацизъм моля ПРЕСАЛКАШЕТО да уточни какво е

870

10

Constanza

13.12 2023 в 01:33

Точно Русия няма никакво право да говори за "практическа реализация на отдавна кроени срамни планове".

1000

9

Зла свекърва

12.12 2023 в 22:14

Единствените нацисти в съвременния свят са Русия и подпомаганите от нея терористични групировки.

Вагнер, Русич, Православна зора, Оплот, Компот.... край нямат изродите, дето са готови да убиват хора в името на някакво сталинистко бъдеще.

Всички страни от ВСВ, които бяха на лошата страна на историята, бяха демилитаризирани - Германия, Италия, Япония. Само СССР не беше. И сега се виждат резултатите. Западът продължи напред и гради нормален свят. Русия и симпатизиращите й режими ходят на военни паради, набиват крака в паважа, фукат се с оръжия, мечтаят за ядрена война и заплашват света с ракети и с бомби.

1000

8

Ендевър

12.12 2023 в 20:05

Захарова и Русия е гневна, но България е щастлива, че МОЧА пада!

8769

7

flatko

12.12 2023 в 19:33

Рашистите още не могат да свикнат, че тук е България и никой не ги пита какво им е мнението.

12407

6

Bad Horse

12.12 2023 в 17:22

"агресивна русофобия, която по същество не се различава от расизма" ми... значи съм расист... Явно европейците сме различна раса от руснаците, след като русофобията е расизъм...

-1650

5

ob1

12.12 2023 в 17:09

Само дето МОЧА си е там, какво правиха крановете цял ден хич не ми е ясно. Поне една фигура биваше да свалят. Утре урковците ще са налице от сутринта и ще разиграват панаири от тъмно до тъмно...

605

4

Wenc

12.12 2023 в 15:57

На 2 водки.. бих и го бутнал.. неоцелия.

345

3

Джендо Джедев

12.12 2023 в 15:54

Да пийне половинка водчица (тя това го може) и ще се успокои, няма страшно!

14048

2

voododoll

12.12 2023 в 15:53

Много ме кефи как Рузнацистка Русия говори за нацизъм, при все че в Русия има най-много неонацистки структури. Дори до скоро дясната ръка на Рутлер беше една такава неонацистка организация ръководена от неонацисти - Вагнер.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика