Задържаха кмета на Ботевград (обновена)

OFFNews 22 юни 2015 в 09:27 11282 9

Кметът на Ботевград Георги Георгиев е отведен принудително в прокуратурата тази сутрин. 

Около 08:00 часа син бус с полицаи от София, придружавани и от служители на местното полицейско управление, спрели пред кооперация на бул. "Трети март", в която живее Георгиев и го извели пред смаяните погледи на съседи, съобщава "Нова телевизия".

По-рано днес излезе информация, че Георгиев е задържан. От прокуратурата обаче съобщиха, че кметът не е задържан и не е с постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“. До принудителното му отвеждане в прокуратурата се стигнало след като ботевградският кмет категорично отказвал да се яви в прокуратурата, за да даде обяснения, въпреки че бил призоваван редовно и то няколко пъти.  

Срещу кмета на Ботевград тече проверка за длъжностни престъпления, свързани с провеждане на обществени поръчки и сключени договори за наем.

Георги Георгиев е баща на Даниел Георгиев, който стана известен като депутата, който само за ден премина няколко пъти от ГЕРБ при Николай Бареков и обратно.

Миналата година стана ясно, че Даниел Георгиев десетки пъти е купувал имоти на Община Ботевград на безценица - не лично, а чрез други лица и винаги по една и съща схема: първо, общината обявява празни незастроени площи от града на търг, купуват ги хора на цени малко под нормалните, а само ден-два след това те продават една десета  площ на Георгиев, но на цени 10 пъти под тези, които са платили на общината, т.е. на загуба. Все по тази схема и с придобиването на по 10% от чужди имоти Георгиев става собственик на голям брой терени от по 100 до 200 квадрата.

Припомняме, че през май тази година Изпълнителната комисия (ИК) прекрати членството на Георгиев в ГЕРБ. Това стана след като кметът на Ботевград сам поиска да напусне партията. Като мотив за това свое решение Георгиев посочи изказването на Борисов пред Би Ти Ви: "Кметът на Ботевград няма да бъде кмет на ГЕРБ и никога не бих застанал зад кмета на Пазарджик и подобни, които видяхме как живеят". 

Решението на кмета не бе толкова изненадващо, тъй като от ръководството на ГЕРБ бяха категорични, че няма да го издигнат отново за кандидат на предстоящите избори след поредицата от скандали около името му.

При проверка в общината, например, са установени десетки нарушения, свързани със съставянето на бюджета, липсата на отчетност, както и големи нарушения при възлагането на обществени поръчки. Срещу Георгиев има и сигнали в прокуратурата и парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси.

Досега Георги Георгиев се е кандидатирал като кандидат за кмет от БСП, НДСВ и ГЕРБ.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!