Вторият по ранг генерал на НАТО в Европа идва у нас

OFFNews 17 март 2015 в 08:01 10217 7

Генерал Ейдриън Брадшоу

Снимка aco.nato.int

Заместник-върховният командващ на Съюзното командване по операциите на НАТО генерал Ейдриън Брадшоу пристига на официално двудневно посещение в България.

В рамките на визитата си той ще се срещне със заместник-министъра на отбраната Димитър Кюмюрджиев, с началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов и ще посети 68-а бригада за специални операции.

По време на посещението на генерал Ейдриън Брадшоу ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с генерирането на сили за операции на НАТО, бъдещото сътрудничество в рамките на НАТО и провеждане на съвместни учения с Българската армия, съобщават от Министерството на отбраната. В разговорите ще бъдат засегнати още операция „Решителна подкрепа“ в Афганистан (“Resolute Support”), развитието на кризата в Украйна и други теми, свързани с Балканския регион.

Очаква се да бъде обсъдено и разполагането на батальон на НАТО в България. Законопроект за това беше внесен в петък, в края на работния ден в деловодството на парламента. 

Генерал сър Ейдриън Брадшоу заема поста заместник-върховен командващ на Съюзното командване по операциите на НАТО от март 2014 г. Той е вторият по ранг в командването на обединените сили на НАТО в Европа. Ключовият пост обикновено се заема от офицер от Великобритания или Германия. Сред основните му задължения са координацията на взаимодействието между НАТО и Европейския съюз, както и генерирането на сили за операции. Генерал сър Ейдриън Брадшоу е офицер от армията на Великобритания, бил е заместник-командващ на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан - ISAF, командващ на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина - ALTHEA както и командващ на Сухопътните войски на Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews