Вторият опит за избор на председател на НС започна с 30 мин. почивка

Кристина Минчева 20 юни 2024 в 10:29 1390 1

НС

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Пленарна зала

Подновеното първо заседание на Народното събрание започна с 30 минути почивка по искане на ДПС. Вчера 50-ият парламент не успя да си избере председател, а днес председателстващият заседанието в качеството си на най-старши сред депутатите - Силви Кирилов от ИТН, отново предложи да се гласуват правилата за избор на председател, което предизвика Хамид Хамид (ДПС) да обясни, че той няма право да предлага дневен ред, защото открива заседанието само в качеството си на доайен. 

Вчера никой от предложените кандидати за председател на Народното събрание не спечели необходимите гласове. На втори тур отидоха Рая Назарян от ГЕРБ и Петър Петров от "Възраждане". Назарян получи подкрепата на ГЕРБ и ДПС, но не ѝ достигнаха 5 гласа, за да заеме председателския пост. 

От избора на председател до голяма степен зависи и дали ще има правителство. Вчера лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов за пореден път заплаши, че "летим към избори", след като неговата кандидатка не събра нужния брой гласове.  Тогава стана ясно и че първата политическа сила няма да отстъпи от кандидатурата на Рая Назарян. 

Днес тя отново трябва да бъде гласувана. Заседанието започна точно в 10:00 часа с предложение за гласуване на проект на решение за избор на председател за Народно събрание. Тази стъпка обаче вече беше гласувана вчера. Според Конституцията решенията на Народното събрание се приемат с мнозинство от над половината от присъстващите депутати, освен ако няма изисквания за друго мнозинство.

След предложението на Силви Кирилов, Хамид Хамид от ДПС обясни, че това не е нужно, тъй като правилата за избор са гласувани още вчера. Кирилов посочи, че е предложил гласуването заради проведени рано тази сутрин правни консултации. 

Така Хамид поиска 30-минутна почивка за уточняване на казуса. 

Очаквайте подробности!

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    12407

    1

    Bad Horse

    20.06 2024 в 11:29

    Председател може да има още днес, ако поста се даде на опозицията. В някои държави, това е автоматично правило. И не, ДПС не е опозиция, това е ясно за всички.

    Боко ще продължи да се гърчи като риба на сухо и да се чуди къде изчезна водата, в която плуваше толкова години.