Всички по казуса Калиакра при Борисов днес

OFFNews 08 август 2017 в 07:09 5824 1

Премиерът Бойко Борисов събира днес на среща в Министерски съвет всички заинтересовани страни по казуса "Комплекс Калиакра".

Поканени са кметове, собственици на имоти, еколози, учени, експерти от Министерство на околната среда и водите. Целта е те заедно да намерят баланс по проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра, информират от "Дондуков" 1. 

Скандалът е "заложена бомба", по думите на министър Нено Димов, заради осъдително решение на Съда на ЕС от 14 януари 2016 г.  спрямо страната ни. България е осъдена за нарушение на европейското законодателство заради шест проекта за вятърни генератори и за голф игрище. Те обаче ще продължат да съществуват. 

Вчера Борисов обяви, че решението на съда на ЕС трябва да се изпълни след разговор с еврокомисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Велла. Двамата са се договорили, че българските власти ще определят как да ъде изпълнено това решение. 

Заповед на министър Нено Димов от края на юли забрани извършване на редица дейности в част от защитената територия "Комплекс Калиакра", където има понто-сарматски степи. Това обаче породи протести на земеделци, рибари и представители на туристическия бранш от Крайморска Добруджа, които се страхуват, че така ще загубят поминъка си. 

Вчера протестиращите благодариха на главния прокурор, заради започнатата проверка на заповедта на министър Димов и обявиха, че няма да присъстват на една маса с природозащитници, които според тях са виновни за проблемите им. 

От изявлението на Българското дружество за защита на птиците вчера стана ясно, че природозащитниците искат страната ни да изпълни мерките на съда на ЕС за събаряне на "перките" и голф игрището. БДЗП посочва, че в осъдителното решение на съда се иска правителството да направи оценка на щетите, нанесени на околната среда от седемте проекта, но такава е изготвена само частично и е включена в проекта за интегриран план за управление на новата защитена зона, чието обсъждане бе провалено от протестите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

1

рамбо

08.08 2017 в 07:40

"Всички" включва ли и другарката Бориславова и други подобни , които си направиха ветрогенераторни перки там? Не? Явно едни поръчват , а други сега ще плащат сметката