Връщаме старо желязо на стойност до 100 лв. на година

OFFNews 27 април 2016 в 14:03 3192 3

Връщаме старо желязо на стойност до 100 лв. на година

Физически лица ще могат да предават като на вторични суровини черни и цветни метали, но ще има ограничение - едно лице в рамките на година може да върне отпадъци за не повече от 100 лв. на година. 

Това става с промени в Закона за управление на отпадъците, които правителството прие днес. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева обясни, че с поправката, която дава право на физическите лица да предават метални отпадъци, се отговаря на препоръка на Комисия за защита на конкуренцията.

Запазва се контролът върху произхода на отпадъците - физическите лица ще могат да предават отпадъци само от бита, но не и от критичната инфраструктура. Така ще могат да се предават стари тигани и тенджери, но не и жп-релси, кабели, мантинели и капаци от шахти. 

"Ние подкрепяме и предложенията за промяна в Наказателния кодекс за криминализиране на тези нарушения, защото знаете, че при подобни действия може да бъде заплашен животът и здравето на хората. Ако се приемат елементи от критична инфраструктура, операторите ще се лишават от разрешителни. Площадки за вторични суровини ще се разполагат само в промишлените зони на населените места, гласи друга поправка", коментира пред журналисти екоминистърката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15614

3

OTBPAT

27.04 2016 в 16:24

И защо ограничението за стойност, а не килограми?
Дебили...

16008

2

Nik68

27.04 2016 в 15:01

А как се предава старата кола за скраб. Пак недомислено.