Вотът на недоверие: Тагарев обвини опозицията за отлива на военнослужещи

OFFNews 15 ноември 2023 в 11:07 1253 2

Тодор Тагарев

Снимка БГНЕС

Тодор Тагарев, министър на отбраната

Внесеният вот на недоверие не отразява обективното състояние на армията, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев от парламентарната трибуна днес, по време на разискванията по искания от опозицията вот на недоверие към кабинета, който е за политиката по отбраната и сигурността.

Голяма част от проблемите в областта на отбраната са комплексни и изискват комплексни решения. През февруари ще представим цялостната политика на кабинета в Бяла книга за отбраната, каза министър Тагарев.

Кабинетът е осигурил 10% увеличение на заплатите на работещите в сектор “Отбрана”, посочи той.

По отношение на твърденията от страна на БСП за конфликт на интереси, Тагарев заяви: "Управителят на фирма “Телесис”, част от консорциума български безпилотни летателни системи, е съдружник на съпругата ми, макар и с минимален дял, и фактически не участва в управлението на фирмата от поне 20 години. По-важното е, че аз и съпругата ми нямаме никакъв интерес и никакво участие във фирмата “Телесис”, заяви той.

Според него въпросът за кадровия потенциал обаче е изключително сериозен. “Най-тежко е положението в сухопътни войски. Този проблем не започва с мандата на настоящото правителство“, каза министърът. По думите му основните причини за това са демографската ситуация, както и последиците от пандемията. Според него масираната дезинформационна кампания, която някои от парламентарно представените групи прилагат, е довела до отлив в кандидатстващите във висшите военни заведения. "През тази година кандидатите във висшия военен университет бяха с 35% по-малко, а приетите курсанти с 45% по-малко", заяви министърът.

От БСП реагираха остро на тези думи.

"Представете си каква сила имам, за да спра постъпването на напиращи младежи в армията", коментира лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

"Възраждане" пък обвини министъра, че е "украински служител".

"Вие не служите на България. Вие сте украински служител и с вас трябва да се занимават службите. Мястото ви не е на тази банка, където сте седнали. Мястото ви е в затвора, Тагаренко", заяви Костадин Костадинов.

От ИТН посочиха, че ще подкрепят всеки вот на недоверие срещу правителството, независимо на каква тема е.

В края на изказването си Тодор Тагарев каза, че правото няма да възтържествува, ако Русия запази дори и 1 квадратен километър от Украйна.

"Ако Украйна загуби, гответе се да удвоите ресурсите за отбрана. (...) Подкрепата за Украйна е наш стратегически интерес. Редът ще бъде възстановен само ако авторитарният режим на Путин загуби тази война", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

15.11 2023 в 13:30

Оставам с впечатление, че министър Тагарев повече приказва, отколкото действа, но наистина е трън в очите на купените с копейки!

А нинова е глупава пача...

723

1

user4eto

15.11 2023 в 11:45

Тагарев - великан!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика