Вкараха в черен списък обвинените за тероризъм сирийци

OFFNews 03 август 2016 в 13:43 3943 4

Вкараха обвинените у нас за тероризъм сирийци в черен списък

Тримата сирийски граждани, които бяха изправени в съда по обвинения за тероризъм, бяха вкарани в черния списък за терористи. 

Днес правителството одобри промени в т.нар. Списък на физическите лица, юридическите лица, групите и организациите, спрямо които се прилагат мерките по Закона за мерките срещу тероризма и вкара в него имената на Алмоаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим. 

Вкарването на тримата в списъка гарантираблокиране на всички финансови средства и активи, с които тримата разполагат или до които са имали достъп. На тях ще им бъде наложена и забрана да получават финансови услуги у нас. Според закона тези действия имат действието на запор или възбрана. 

Спецпрокуратурата повдигна обвинения за тероризъм на тримата сирийци, които бяха задържани на ГКПП „Капитан Андреево“ при опит да преминат в Турция, а оттам и в Сирия. Според събраните от държавното обвинение доказателства тримата са тръгнали от Германия, като в началото на 2016 г. стигнали в Гърция. Там опитали да минат границата с Турция, но били спрени от властите. На 6 февруари те направили успешен опит да минат българската граница, пристигнали в София и се настанили в хотел. Ден по-късно отпътували за Свиленград, където направили опит да преминат нелегално на турска територия.

На това място те били задържани от българските гранични власти. Тримата вече имат повдигнати обвинения за нелегално преминаване на границата, за което са осъдени на по 6 месеца затвор и глоба от 200 лв.

От прокуратурата твърдят, че за тримата има събрани доказателства за намеренията им да се присъединят към Ислямска държава.

Делото срещу тях е първото за тероризъм в най-новата българска история. Първото заседание по него обаче беше отложено поради липса на превод от арабски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

4

Victimized

03.08 2016 в 18:25

Горките съдии , като не е имало до сега такива дела , ще трябва да вземат и обосновават решения спрямо законите . Обикновено се позовават на предишни решения , взети в същите обстоятелства от други съдии преди време . Сега ще им се наложи да поработят ... Ще отлагат докато не им светне ....

21668

3

Руслан

03.08 2016 в 16:01

Накривиха им чалмите с тоя черен списък направо.

13207

2

Shoshon

03.08 2016 в 14:35

А у нас на Лъвов мост е като в град конторлиран от ИДИЛ.
 
X

Да помогнем на украинските деца!