Quantcast

ДАНС задържа "транзитни" терористи на "Ислямска държава"

OFFNews Последна промяна на 16 декември 2014 в 16:49 7163 1

ДАНС задържа

ДАНС задържа трима души, срещу които в Испания се води наказателно производство за съпричастност към терористична група. Тримата са издирвани от властите в Испания. 

Информацията за това, че тримата са на българска територия, е постъпила вчера в 12:30 ч. по линия на международното сътрудничество. Целта на тримата (двама граждани на Мароко и един – на Бразилия) е била транзитно преминаване през страната ни в посока Турция с крайна дестинация Сирия за участие в бойни действия. Сирия е едно от местата, на които се водят бойни действия с джихадистите от "Ислямска държава".

В резултат на бързи действия на ДАНС и МВР тримата били задържани при опит за напускане на България през ГКПП „Капитан Андреево”.

В рамките на същия ден лицата са обявени за издирване от Интерпол – Мадрид на основание международни заповеди за арест за „терористична дейност”.

По случая е уведомена Върховна касационна прокуратура. Тримата чужди граждани са предадени на органите на МВР с оглед изпълнение на процедурата по екстрадирането им.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.12 2014 в 03:40

Безумно некадърни сте.. Никъде ДАНС не са потвърдили, че става дума за бойци на Ислямска държава. В Сирия и Ирак има още цял куп групи, които могат да се определят като "джихадистки", а техните действия - като тероризъм. Джабхат ан-Нусра, Ахрар аш-Шам, Джайш ал-Ислам, Лиуа ат-Таухийд, Джайш ал-Мухаджирийн уал-Ансар, Джайш Риджал ат-Тарийка ан-Накшбандия.. само като пример ги давам, има още много. Откъде решихте, че тези тримата са отивали точно при ИД и знаете ли колко голям ефект може да има подобна дезинформация? А това, че под заглавие, съдържащо Ислямска държава, сте сложили снимка с хора, носещи знамето на сирийската опозиция (не, че няма джихадисти, които го носат - но ИД конкретно никога!), е просто още един щрих към портрета на вашата некадърност.