Виктория Василева напусна парламента

Йорданка Веселинова 13 юли 2022 в 10:27 2308 0

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Виктория Василева

Зам.-председателят на "Има такъв народ" Виктория Василева напусна парламента. Депутатите прекратиха пълномощията ѝ със 162 гласа "за", 5 "против" и 12 "въздържал се".

С "против" гласуваха 2 от ПП, 1 от ДБ и 2 от отцепниците. Въздържаха се 3-ма депутати от ПП, 3 от ГЕРБ-СДС, 1 от БСП, 2 от ИТН, 1 от ДБ и 2 от отцепниците.

Непосредствено преди гласуването тази сутрин Василева обяви, че решението е взела сама. На сбогуване с парламента тя заяви, че истинските политици са тези, които не използват "аз", а "ние". Тя добави още, че за политиката освен разум трябва и сърце.

Нетипично за парламентарната практика гласуването на оставката ѝ бе предшествано от дебат. Зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин каза, че напускането ѝ не е завинаги и допусна, че скоро отново може да я види на предните редици.

Съпартиецът ѝ Тошко Йорданов пък заяви, че тя се е държала мъжки за разлика от поведението на отцепниците. Той добави, че напускането ѝ доказва, че инакомислещите в ИТН не ги чака разстрел, а имат свободна воля.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС изтъкна, че Василева не е злоупотребила с доверието на избирателите, защото с решението си да напусне парламентарната група е напуснала и НС. Тя я сравни както с отцепниците от ИТН, така и с Елена Гунчева, която реши да остане в парламента. Решението си да напусне "Възраждане" тя мотивира със синхронната работа на партията на Костадин Костадинов с ГЕРБ-СДС. И още, Гунчева съобщи, че в стаята на доскорошната ѝ парламентарна група редовен гост е била председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Йордан Цонев от ДПС също се сбогува с Василева с добри думи и я поздрави за работата ѝ в последните три парламента.

"Парламентаризмът губи един добър парламентарист", добави той.

Борислав Антонов от ПП и Христо Иванов от ДБ също изпратиха Василева с добри думи и ѝ благодариха за работата.

В края на миналия месец Виктория Василева съобщи за решението си пред журналисти в Народното събрание. Тогава тя заяви, че ще остане, докато НС приеме актуализацията на бюджета

Решението ѝ дойде няколко седмици след отцепването на петимата депутати от ИТН. Тогава, часове преди пресконференцията на Радостин Василев, в списъка с отцепниците фигурираше и името на Василева. Източници на OFFNews от парламента твърдят, че именно тя е била в основата на разкола в партията на Слави Трифонов.

В началото на юли, след като бюджетът вече беше приет, Василева написа във фейсбук, че е взела "едно от най-трудните решения в живота си" и препотвърди намерението си да напусне НС.

Миналият петък, след като Асен Василев върна на президента Румен Радев неизпълнен проучвателния мандат за съставяне на правителство, Виктория Василева подаде заявлението си за напускане на парламента.

След като депутатите днес прекратиха пълномощията ѝ като народен представител, мястото ѝ следва да бъде заето от следващия в листата. Това е Анита Коцелова. Тя е била зам. областен управител на Благоевград, но е освободена на 10 юни. Анита Коцелова беше депутат в 46-ото Народно събрание. Очаква се Коцелова да бъде депутат в този парламент рекордно кратко време заради все по-вероятните предсрочни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews