Вече ще има електронна платформа за възлагане на обществени поръчки

OFFNews 04 октомври 2018 в 11:57 1568 0

Депутатите решиха да има електронна платформа за възлагане на обществени поръчки.

Това стана при гласуването на второ четене на промени в Закона за обществените поръчки.

Вече възлагането на обществени поръчки, включително чрез динамична система за покупки, рамково споразумение и квалификационна система, ще става през централизирана електронна платформа. Платформата трябва да осигурява най малко възможност за подготовка и публикуване на решенията, обявленията, и документациите за обществените поръчки, подготовка и получаване на запитвания и предоставяне на разяснения.

"Това е една много сериозна стъпка. Тя касае превеждането на процедурата за обществени поръчки в нейното електронно проявление. Принципът е, че се надгражда сегашната електронна платформа за обществени поръчки, така че всичко да е обхванато чрез електронни документи, електронен достъп и оповестяване чрез тази електронна платформа", коментира председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Той подчерта, че целта е да се преодолеят спекулациите и злоупотребите при обществените поръчки. Освен това се подобрява обжалването, има и допълнителни правила за обжалване пред Върховния административен съд (ВАС). "Също така се ускоряват производствата, в които има злоупотреба с правото на жалба", каза той.

Ако има планирано спиране на системата в ден, в който изтича срок, свързан с възлагането на някоя поръчка - ще има удължаване.

Друга промяна предвижда при разплащанията по договорите за обществени поръчки възложителите задължително да приемат и електронни фактури, които обаче трябва да отговарят на законовите изисквания и на европейски стандарт за електронно фактуриране.

Освен това при строителните обществени поръчки е облекчена възможността за достъп на подизпълнители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови