Въвеждат електронна самоличност, но не е задължително да е с чип в личната карта

ОFFNews 11 май 2016 в 14:36 2138 0

Депутатите окончателно гласуваха на второ четене Закона за електронната идентификация.

С него се регламентират основните компоненти за започване на електронното управление и ползването на електронни административни услуги от гражданите. Очакванията са електронната идентификация да спести около време на гражданите, което сега отделят за попълване на бланки, лични документи, пътувания, чакане, опашки.

Eлектронният идентификатор ще бъде уникален за всеки човек, за който е издадено удостоверение за електронна идентичност. Идентификатор ще могат да имат български граждани и чужденци, които притежават ЕГН или личен номер.

С помощта на електронния идентификатор във виртуалната среда ще може да се направи разграничаване на едно лице от друго.

Не е ясно обаче на какъв носител ще бъде тази електронна идентификация - в чип към личната карта, в отделна карта, на флашка. 

Идеята за чип в личните карти обаче ще може все пак да се въведе, но едва след 2018 година и то ако депутатите одобрят промени в друг закон - този за личните документи. 

И в приетия днес закон имаше параграф от законопроекта, даващ възможност в личните карти да има чип, но по предложение на Цветан Цветанов депутатите го отхвърлиха.

Преди гласуването на това предложение Димитър Делчев от РБ заяви, че въвеждането на чип в личните карти дава възможност електронната идентификация да стане по-масова. Той подчерта, че не е важно с кой закон ще се прокара идеята, но е важно да се въведе.

Цветанов пък подчерта, че вече има внесени промени в закона за личните карти, които дават възможност да има чипове в личните карти.

През март между първо и второ четене на законопроекта вътрешната комисия към парламента отхвърли текстовете, които предвиждаха в личните карти да имат чип. Това доведе до недоволство от страна на РБ, които подчертаха, че това решение може да забави въвеждането на електронното правителство и електронното гласуване. След това Цветанов обяви, че зад настояването за чип в личите карти стои някакъв личен интерес. По думите му не може с преходни и заключителни разпоредби на закона за електронната идентификация да се променя специален закон - този за българските лични документи.

В крайна сметка през април правителството прие промени в закона за личните документи, с които се дава възможност българите да имат карти с електронен чип от 2018 г. Всеки ще може да откаже и да реши електронната му идентификация да не бъде в личната карта. Текстовете обаче все още не са разгледани в пленарна зала, не са минали и през вътрешната и през транспортната комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови