Quantcast

Защо електронният чип е враг на Цветан Цветанов*

Иван Бедров, Дойче веле Последна промяна на 11 март 2016 в 12:26 7917 17

Снимка БГНЕС - архив

Сряда вечер. Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание разглежда проектозакона за електронната идентификация. Всичко върви по план, докато председателят на комисията - бившият вътрешен министър и шеф на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов - не предлага два текста от преходните и заключителни разпоредби да отпаднат. Това би означавало новите български документи за самоличност да нямат електронен чип за идентификация - т.е точно обратното на онова, което предлага министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, също от ГЕРБ.

Това не е първият сблъсък на предвожданото от Цветанов мнозинство с думата „електронно“. Докато официалната позиция на партията ГЕРБ е да подкрепя въвеждането на електронното гласуване, подписан от Цветан Цветанов проектозакон на ГЕРБ предвижда това да стане на парламентарните избори през 2018 година, но само експериментално, само в някои райони, и само за сведение. В четвъртък Народното събрание прие на първо четене както този, така и по-нетърпеливия проект на Реформаторския блок, а самият Цветанов реагира емоционално, че не бил против поставянето на чип в документите, обаче куп други правни аргументи не му позволявали да замълчи пред „заинтересованите кръгове“. Тази риторика не може да замъгли очевадните причини за тази съпротива. А те са поне три:

Машината за избори 

Ускореното въвеждане на нови документи за самоличност с електронна идентификация ще направи невъзможно да се отлага въвеждането на дистанционно гласуване по интернет. Това означава, че всеки, който желае, ще може да гласува от всяка точка на света на български парламентарни или президентски избори, както и на референдуми. На думи тази идея се подкрепя от мнозинството в Народното събрание, още повече, че над милион и 800 хиляди души гласуваха точно за това по време на референдума, проведен заедно с последните местни избори.

На практика обаче воденото от Цветанов мнозинство се опитва да отложи по всички възможни начини модернизирането на начина за гласуване – независимо дали става дума за дистанционно електронно или машинно гласуване. Обяснението за това е много просто – всяка стъпка напред към електронизация на изборния процес намалява значението на създадената от Цветанов изборна машина. От доста време насам процентът на недействителни бюлетини расте постоянно, все по-висок е процентът и на сгрешените протоколи, които по правило се оказват в полза на партията-победител. Властелинът на най-ефективната изборна машина е именно председателят на парламентарната група на ГЕРБ. При въвеждане на електронна или машинна система за гласуване тази роля ще избледнее. Не ролята на ГЕРБ, защото в момента няма причина партията на Бойко Борисов да не е първа политическа сила на каквито и да било избори. Но пък ролята на втория в партията вече няма да изглежда чак толкова безценна.

Машината за назначения

Въвеждането на единна електронна идентификация и в документите за самоличност означава едно – всеки български гражданин или фирма да може да контактува с всяка институция, почти неограничено и за всичко. Това на практика е обсъжданото от почти две десетилетия електронно управление, което веднага би спестило огромни разходи на гражданите и на бизнеса. Но и веднага би направило излишни огромен брой чиновници в администрацията.

Точно това ще представлява ефективна административна реформа, която да не е подчинена на интереса на назначаващия – т.е. на управляващата партия, а на интереса на гражданите. Със сигурност това ще доведе до сериозни съкращения в администрацията и до сериозно ограничаване на възможностите за дребна чиновническа корупция. Но тъкмо от нея се възползват всички управляващи партии в България. Нито един властелин на партийните структури няма интерес от административна реформа, която ще му отнеме козовете да набира, назначава и размества кадрите. Както и да печели от всичко това.

Машината за минало

В конкретната ситуация в България имаме и личностно противопоставяне – бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов използва целия си наличен партиен ресурс, за да бойкотира начинанията на настоящия министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Ревността за поста не може да бъде омаловажавана, но основен тук е структурният проблем – желанието (осъзнато или не) да се запази статуквото. България се управлява от силни в момента фигури, които не изгарят от желание да изказват идеи за бъдещето, но са изключително ревностни в усилията си да запазят настоящето.

Парламентарната група на ГЕРБ вече е дала няколко доказателства в тази посока – още преди електронната идентификация и електронното гласуване, точно тази група, начело с Цветанов, внесе промени в Закона за съдебната власт, които бламираха правителството и обслужваха статуквото в системата. Тези три причини са достатъчно сериозни, за да провокират размисъл в редиците на най-голямата управляваща партия ГЕРБ. Тя има структурен проблем, който може да приема и като персонален. Лесно е да го наречеш Цветан Цветанов. Трудно е да го решиш. 

* Заглавието е на редакцията

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.04 2016 в 09:14

Така. На първо място, който разглежда действията на Цветанов и поверената му парламентарна група като независими от Борисов, е кръгъл глупак. Тандемът Борисов-Цветанов, който в правителството Борисов-1 беше съвсем очеваден, сега е "прикрит", като Борисов играе ролята на доброто момче, което "поддържа" министрите-реформатори, а Цветанов - ролята на лошото момче, което блокира реформите. Резилтатът е очеваден за всички - реформите са блокирани по всички направления. Особено важно за тандема е да блокират реформите в съдебната система и в начина на гласуване, защото при следващите избори фалшификациите ще заемат все по-важно място и ще играят определяща роля за изборните резултатаи.
Така ще ни "клатят" докато се усетим, че ГЕРБ, БСП и ДПС са различни лица на една и съща организирана структура, която има за задача да смучи обществен ресурс. За съжаление, Европейската комисия е още далече от състоянието, когато ще може отчетливо да разбира с кого си има работа.

16.03 2016 в 21:38

Непробиваем интелегентен софтуър дето гарантира честното гласованье.
Оки доки.
Само дето като отмине експериментът, ке се сетите после за стариот македонски клипец и неговото златно правило на изборния "експеримент":
После ебанье - нема каянье!

15.03 2016 в 08:17

Ако вместо чип в личната карта се вгради кебапче, Цветанов ще гласува с две ръце.

12.03 2016 в 02:11

....ето и как лъсват псевдо демократите. Никъде по света ама никъде освен в Северна Корея няма подмяна на лични документи задълцжително по ускорена процедура.........това чудо може да хрумне само на някой закоравял идиот възпитан от тоталитарен режим.

В нормалния свят няма лични карти въобще! Спрете с глупостите. Да не би в САЩ и Великобритания да нямат демокрация като нямат задължителни лични карти и като не ги сменят всеки 10'години чрез поръчка За някой друг милиард към доверени фирми срещу тлъст комисион

Ютия тъпотии трябва да се спрат

11.03 2016 в 21:51

Цецо знае че ще лъснат над милион починали, от неправилното преброяване, които биват ползвани при гласуването. Това му е големия проблем ..всичко опира до подмяната на народния вот не допускаща алтернатива на бкп, дпс и герп години наред. На последните избори даже сдс и дбг бяха по-симпатични от единствената реална опозиция дсб

11.03 2016 в 18:08

Aбе Бедров, електронно гласуване може да има и без документи с чип.
То бива малоумна и платена журналистика, ама чак толкова...

11.03 2016 в 17:34

Не симпатизирам на Цветанов, но искренно му благодаря за това, че може би неволно спря поредното безсмислено източване на народна пара....

А как г-н Бедров се хвърля да брани лобисткия закон за източване ан държавата не е истина.....смяната на личните документи щяла да ни спести пари.....да да ще ни спести едни 200-300 милиона евра разходи за детски градини и училища, вместо това ще ги дадем на г-н Бедров през спонсора му.....

11.03 2016 в 17:06

Ето как грантовият журналист Иван Бедров си представя "електронното управление".

https://www.youtube.com/watch?v=LXzJR7K0wK0

За "електричарското гласуване" няма и смисъл да коментирам, защото само абсолютни умствени недоразумения си вярват, че управляващите ще създадат непробиваем софтуер за гласуване, който да не могат да контролират и фалшифицират:

11.03 2016 в 15:40

Ех, колко им се бърка на централите, като им го кажат "право куме в очи". Троловете пак изсмукват псевдоаргументация във вид на опорни точки. Един от тях дори е студент, който наскоро е бил на упражнения по Статистика, а преди това си е взел изпита по Ексел или еквивалента му.

11.03 2016 в 15:39

С изключение за противопоставянето с Бъчварова,Бедров е написал куп умности.И много логично,точно и адекватно ги е обосновал.
Последните Избори,доказаха,до каква степен се е развихрил Цветанов.Офф Нюз нагледно и неопровержимо показаха цецовите магии с числата от протоколите.Лъсна "истината",как в ИС в "Лозенец"-София,са гласували......99 % от имащите право на глас!!!!!
Видя се,докъде стига арогантността,безочието и ненаказуемата наглост на ГЕРБ.
Какво да напише Иван Бедров-че има др.истина ли!?