ГЕРБ вече не искат чип в личните карти

ОFFNews 10 март 2016 в 11:56 4845 10

ГЕРБ вече не искат личните карти да имат чип. Текстовете в Закона за електронната идентификация, които щяха да доведат до подмяна на картите заради чипа, бяха отхвърлени от комисията по вътрешен ред по настояване на председателя й и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

На заседанието вчера Цветанов е предложил тази идентификацията да се въведе в друг документ, а не в личите карти, защото това щяло да ги оскъпи. За целта щяло да има промяна в Закона за личните документи.

"Движение "България на гражданите" изразиха опасенията си, че това може да забави въвеждането на електронното правителство и електронното гласуване, и призоваха депутатите да одобрят отхвърлените от комисията текстове при гласуването в пленарна зала.

От партията на Меглена Кунева подчертаха на брифинг, на който присъстваха само депутати от ДБГ, че това е позицията на Реформаторския блок. Те били готови да преговарят с Цветан Цветанов.

Според депутата Димитър Делчев опасението на Цветанов за поскъпването на личните карти е неоснователно. МВР били представили пред вътрешната комисия разчети, показващи, че цените ще останат същите за гражданите, които "ще плащат същите пари за много повече".

"Ако електронната идентификация и този чип отпаднат, ние ще изпаднем в състояние да не можем да изпълним волята на гражданите - да има достъпно електронно гласуване. Пак ще има електронен вот, но той няма да е толкова достъпен, за хората няма да зависи само от подмяната на личната карта", каза депутатът от ДБГ Антони Тренчев.

От партията на Кунева подчертаха, че ако отхвърлените в комисия текстове не бъдат приети в зала, са готови да внесат нов законопроект за промени в закона за личните документи, които все пак да дадат възможност в личните карти да има чип.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!