Варна ще върне държавните акции в Панаира, ама друг път

Нели Александрова 13 март 2024 в 16:57 3474 0

Снимка

Държавата в лицето на Министерство на икономиката ще продължи да очаква връщането на дела ѝ в Пловдивския панаир – даден преди няколко години от кабинета „Борисов“ на община Варна в замяна на терена на т.нар. „Дупка“ в центъра на града, поне още няколко месеца, а може би и повече.

Това стана ясно след като съветници от правната комисия на Варненския общински съвет отложиха гласуването на връщането на акциите, които представляват 29% от капитала на Панаира, до приключване на делото, заведено от икономическото ведомство срещу Община Варна и „Пълдин Туринвест“ фирмата, която управлява Пловдивския Панаир, с искане акциите да бъдат признати за собственост на държавата.

Това означава, че след като насроченото за 1 март първо заседание по делото в Софийския градски съд беше отложено за началото на април, а варненските съветници сметнаха, че не могат да върнат държавните акции до „приключване на делата с влязло в сила съдебно решение“, напред във времето се отлага безвъзмездно прехвърляне на държавата на притежаваните от Община Варна акции от капитала.

Предложението за това беше на представителите на ПП-ДБ.

То целеше препотвърждаване на решение на съвета от 2017 г. за връщането на акциите на държавата - нещо което тогавашният варненски кмет Иван Портних не изпълни повече от 5 години, и отмяна на последващото решение - отпреди около година и половина, когато тогавашното ръководство на Варна поиска да апортира 29-те процента дял в „Пълдин Туринвест“, държащо мажоритарният дял в Пловдивския панаир, и така да увеличи капитала му.

Решение, което в началото на 2023 г. по искане на община Пловдив, беше спряно от съда, осуетявайки по този начин обезценяването на пловдивските акции в Панаира – част от дъжавния дял, но по-малък от варненския, и скритото увеличение на капитала на частната „Пълдин Туринвест“ и последваща скрита приватиция на международния изложбен център.

Няма как „общинският съвет да вземе законосъобразно и правно издържано решение, докато делата не приключат“, решиха съветниците във Варна и прехвърлиха топката в съдебната власт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!