''Въпреки че съм създавал ГЕРБ'': Цветанов не участва в изборите, но подкрепя кандидатите на ПП и ДБ по места

OFFNews 01 март 2023 в 09:40 4297 3

Цветан Цветанов

Снимка Републиканци за България

Цветан Цветанов

Макар и да не участва в предстоящия парламентарен вот, партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България" ще подкрепи кандидатите на "Продължаваме промяната - Демократична България" по места. Това съобщи бившият вицепремиер и вътрешен министър на среща със симпатизанти в Търговище, съобщи пресцентърът на партията.

"Ние и на предишните избори подкрепихме "Демократична България" (ДБ) и "Продължаваме промяната" (ПП), защото сме сериозна алтернатива на ГЕРБ. И въпреки че аз съм създавал ГЕРБ, сега търсим друга алтернатива заради предателството към стойностните и качествени членове на ГЕРБ. Това предателство се измерва и с намаляващата подкрепа за ГЕРБ – през 2009 г. партията имаше 1,6 милиона гласоподаватели, на всеки следващ избор те намаляваха – до 1,100 милиона, след това до 800 000, последно до 600 000 души", заяви Цветанов, считан за "дясната ръка" на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов до разрива помежду им.

Въпреки че ще подкрепи ПП и ДБ, Цветанов е на мнение, че енергията, която е трябвало да генерира обединението на двете формации, е била изпусната. За него предстоящият парламентарен вот е "генерална репетиция за местния".

Бившият вицепремиер и министър на МВР в кабинета "Борисов I" коментира, че начинът да се противодейства на ГЕРБ, ДПС и БСП е да има консолидация на останалите партии, което той определя като "нещо като ОДС от хубавите демократични процеси през 1996-97 година".

Цветан Цветанов се надява коалицията ПП – ДБ да спечели над 90 депутатски места в 49-ото Народното събрание, за да успее да се противопостави на т.нар. "хартиена коалиция" (ГЕРБ, ДПС и БСП - партиите, гласували за връщането на хартиената бюлетина - бел. ред.).

"Но ако депутатите на ПП-ДБ са под 80, това означава, че "хартиената коалиция" ще си направи изключително важните избори за Висш съдебен съвет, за съдебен инспектор и т.н. по начин, по който те сметнат за добре. За тези гласувания трябва квалифицирано мнозинство, т.е. ако имаш под 80 депутати, не можеш да влияеш на решенията на мнозинството, в случая на хартиената коалиция. За съжаление, това ще бъде с тежки последствия за възможността да се възползваме от добавените средства, които можем да получим от Европа."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

2

Име на профила

01.03 2023 в 11:14

Той верно създаде герп, в смисъл, чисто административно. Писал съм и преди - ходи на крака при тоя, оня. Той е ключов за ходенето до Германия, по-конкретно Бавария ако не се лъжа, за политическа, стратегическа и финансова подкрепа. До ден днешен ЕНП си пазят краставите кучета като свои.

И какво и заграби си хубав апартамент и го изритаха :-) В смисъл, не го защитавам, но на фона на грабителите на милиарди той е почти невинен :-) Разбира се, за заслугите му към партия герп и съответно срещу България трябва да лежи.

Неблагодарна работа е да създаваш мафиотска партия, накрая се обръщат срещу теб като кучета. Питайте тетка Цачева.

8053

1

DARTH VADER

01.03 2023 в 09:50

Този гербаджийски фурнаджия,ако се яви на избори,ще получи само гласове от жена си и дъщерите...

А га яде кифтеата,ни рива...;)))
 
X

Да помогнем на украинските деца!