Външно връчило протестна нота на турския посланик в края на декември

"Южен поток" е в историята, обяви Борисов

Ивайло Анев 13 януари 2016 в 13:08 4141 7

Турският посланик у нас Сюлейман Гьокче.

Турският посланик Сюлейман Гьокче е получил протестна нота от Министерството на външните работи заради деянията му в края на декември 2015 г.

Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на днешния блиц контрол в парламента.

По думите му става въпрос за поведението на посланика след труса в ДПС.  Според Борисов желанието на турското ръководство е било да се информират колко прогнозируеми са процесите, които текат в движението. "Нито по линия на Русия, нито по линия на Турция има зависимост", добави Борисов.

Премиерът не успя да назове конкретната дата, но заяви, че нотата е била връчена на 23 или 24 декември

"Ние не реагирахме когато в Анкара Путин и Ердоган преместиха "Южен поток" и го преименуваха на турски, нито когато започнаха строежа на руски ядрени централи", обясни премиерът, като добави, че България винаги се е старала да има приятелски отношения с всички съседни държави.

"Многократно съм благодарил на турското ръководство, че е помагало за това бежанците да не се насочат към България, но балансът е крехък", завърши Борисов.

Борисов уточни и че проектът "Южен поток" е в историята. "На дневен ред е газовият разпределител "Балкан", допълни той.

"Имаме готовност да увеличим капацитета на тръбите си", добави премиерът. Той отново изтъкна, че иска България да изгради газопреносната си мрежа със собствени средства, за да "си взимаме след това такси".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови