Външно се обяви за цялост на Испания, опасява се от възможна ескалация

OFFNews Последна промяна на 27 октомври 2017 в 18:45 3700 0

От Министерството на външните работи излязоха с изявление по повод обявяването на независимостта на Каталуния, последвано от решение на испанския Сенат за отнемане на автономията на областта. 

"България зачита конституционния ред на Кралство Испания, върховенството на закона и принципите на правовата държава като основни ценности на Европейския съюз и на всички негови държави-членки. Подкрепяме запазването на териториалната цялост и държавния суверенитет на Испания, която е наш стратегически партньор и съюзник", посочиха от външно министерство.

"Едностранното обявяване на независимост на Каталуния не отговаря на условията за легитимност и нарушава принципите на правовата държава, както е видно от решенията на Конституционния съд на Кралство Испания", посочиха още от ведомството.

От Външно изразяват и загриженост от възможна ескалация на напрежението в Каталуния.

"Призоваваме всички власти в страната към конструктивен диалог, отговорност и уважение към законността - за защита на стабилността, единството и сигурността на гражданите. Вярваме в способността на испанското правителството за справяне с тази трудна ситуация в съответствие с Конституцията на страната и със залегналите в нея принципи и основни права на гражданите. Стабилността и просперитетът на приятелска Испания са важни за България, за ЕС и за гражданите на Европа. Единството, диалогът, солидарността и сътрудничеството са пътят за справяне със сериозните предизвикателства, пред които са изправени Европа и светът", подчертават оттам.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !