Външно привиква и.д. посланика на Скопие, сътрудници на Заев в институт с клеветническа кампания срещу София

Българин с книги с песните на братя Миладонови спрян на границата днес

OFFNews 27 март 2021 в 12:53 3006 0

МВнР вика временно управляващият посолството на Република Северна Македония  у нас за обяснения по разпореждане на министър Екатерина Захариева, съобщиха от Външно. 

Въпросът е дали правителството на РС Македония е свързано с клеветническата кампания, водена срещу България от словенския “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания”. 

МВнР изразява изключителното си безпокойство от публикациите, че бивши или настоящи съветници на премиера Заев участват в ръководството на въпросния институт. На сайта на правителството на РС Македония е посочено, че словенската организация има договор с изпълнителната власт в Скопие от 2017 г. до 2020 г., срещу което е получавала 1000 евро месечно.

Припомняме, че организацията “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания” публикува поредица от статии с явна цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни, чрез невярна, изопачена и манипулативно представена информация.

Днес на границата бе спрян българският гражданин Виктор Стоянов, който се е опитал да внесе български книги "Български народни песни на Братя Миладинови" в РС Македония по договор за дарение с Българския културно-информационен център в Скопие, става ясно още от съобщението на МВнР. 

Вицепремиерът Екатерина Захариева изпрати спешно български консул от посолството в Скопие на ГКПП Деве баир, за да съдейства на Стоянов, който носи 920 български книги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови