Външно привика посланика на Скопие у нас заради езика на омразата

OFFNews Последна промяна на 23 март 2021 в 12:50 2249 0

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева временно управляващият посолството на Република Северна Македония Владимир Кръстевски в София бе извикан днес на среща в МВнР с и.д. директор на дирекция „Югоизточна Европа" Ива Крулева, съобщиха от МВнР.

Повод за разговора са зачестилите прояви на език на омразата и дискриминация в Северна Македония от страна на официални представители спрямо граждани на страната, деклариращи българско самосъзнание или дори симпатия към България и нейния народ.

Българската страна изрази и дълбокото си недоумение и разочарование от мащабната негативна кампания в Северна Македония срещу представителя на Скопие в музикалния конкурс „Евровизия 2021".

Освен в рамките на проведената днес среща, българската страна е информирала за споменатите случаи представителства на международни и регионални организации, посолства на държави членки на ЕС и други партньори.

България ще продължи да полага всички необходими усилия в съответствие с принципите на международното право, за да защитава правата на българските граждани и гражданите, деклариращи българска идентичност, навсякъде по света, се казва още в съобщението на Външно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови