Външно министерство поиска бързо решение на парламента за Северна Македония

OFFNews 19 юни 2022 в 17:59 5022 2

Архив

Снимка БТА

Теодора Генчовска - министър на външните работи в оставка

МВнР поиска спешно свикване на заседание на парламентарната комисия по външна политика, на което, с участието на Теодора Генчовска, да бъдат обсъдени всички налични документи по темата Северна Македония, да бъде формулирана консолидирана българска позиция и да бъдат определени последващите действия на българската дипломация.

Това се казва в позиция на външно министерство по повод т.нар. "Френско предложение", което според решението на МС (по предложение на премиера Кирил Петков) трябва да бъде разгледано в парламентарната комисия.

В позицията, разпространена до медиите, сe уточнява, че ако това не се случи във възможно най-кратък срок, МВнР има мандат единствено да се придържа към Рамковата позиция, Декларацията на парламента от 2019 г. и към заключенията на Консултативния съвет по национална сигурност от 2022 г. Отбелязва се обаче, че тяхното съдържание не отговаря напълно на "Френското предложение".

От МВнР уточняват, че на база предложените от френското председателство документи и доклада на министерството за хода на преговорите и достигнатия в тях етап до комисията по външна политика е бил изпратен проекта за двустранен протокол, който да се подпише със Северна Македония, заедно със съпроводително писмо, разясняващо неговото съдържание, но след 19 часа в петък не е имало кой да входира тези документи в Народното събрание. От министерството уточняват, че могат да внесат искания проект за протокол дори днес, в неделя.

В съобщението се казва също, че на този етап вече не съществува обективна възможност за изпълнение на заложените в Рамковата позиция краткосрочни критерии до края на Френското председателство на Съвета на ЕС, което изтича на 30 юни. В този срок било възможно само да има яснота за следващите стъпки в процеса на европейската интеграция на Северна Македония с всички необходими гаранции за българските интереси и за правата на българите в съседната държава.

 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2750

3

alfakentavur

20.06 2022 в 08:50

Много е лошо да имаш господари от Франция, че и от Германия, Англия, САЩ.
А да имаш господари от СССР 2 е прекрасно и велико :D