Външните министри на ЕС ще обсъждат Сирия и военната операция на Турция

OFFNews Последна промяна на 14 октомври 2019 в 07:35 1114 0

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще участва в заседанието на Съвета "Външни работи" на ЕС в Люксембург.

Сред основните теми на срещата са ситуацията в Сирия и военната операция, предприета от Турция там, както и напрежението в Източното Средиземноморие във връзка с новите сондажни дейности на Турция.

Външните министри от ЕС ще проведат работен обяд с министъра на външните работи на Украйна Вадим Пристайко. Очаква се на него да бъдат обсъдени отношенията между Европейския съюз и Украйна, която е една от водещите държави в инициативата „Източно партньорство". Ще бъдат дискутирани възможностите за засилване на политическото сближаване и икономическата интеграция на страната с ЕС в съответствие със Споразумението за асоцииране, както и усилията за урегулиране на ситуацията в Донбас.

Външните министри ще присъстват и на прощална вечеря с Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, чийто мандат изтича в края на октомври 2019.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови