Външният министър участва в конферентен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Георги А. Ангелов 04 януари 2022 в 10:39 1656 0

Министър Теодора Генчовска участва в конферентен разговор с Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен във формат „Букурещ 9", съобщиха от МВнР. "Външният министър сподели общата загриженост за сигурността на Украйна, предвид значителното струпване на руски военни сили по границата. Тя приветства дипломатическите усилия за убеждаване на Москва да предприеме мерки по деескалация посредством предстоящите срещи в различни формати – двустранния диалог между САЩ и Русия по стратегическата стабилност, Съвета НАТО-Русия и Постоянния съвет на ОССЕ. Същевременно министър Генчовска подчерта необходимостта от надеждна отбрана и възпиране по Източния фланг на НАТО. Съюзниците изразиха солидарност с Литва, предвид негативни действия на Китай", гласи цялото съобщение на министерството. 

В "Букурещкия формат" участват държавите в източния край на НАТО -  Румъния, Полша, Унгария, България, Чешката република, Словакия, Естония, Латвия и Литва. Според съобщение на Държавния департамент,  Блинкен и външните министри от Б9 са обсъдили "дестабилизиращото военно струпване на Русия по границата с Украйна; необходимостта от единна, готова и решителна позиция на НАТО за колективна отбрана на съюзниците; и трансатлантическото сътрудничество по въпроси от общ интерес". 

Блинкен е подчертал ангажимента на САЩ "за продължаване на консултации и координация с всички наши трансатлантически съюзници и партньори, докато работим за деескалация чрез възпиране, отбрана и диалог", се казва още в изявлението.

Русия поиска гаранции, че Украйна и други бивши съветски републики няма да се присъединят към НАТО, и иска намаляване на военното разполагане на алианса в Централна и Източна Европа. Западът отхвърли ултиматумите на Москва по отношение на алианса НАТО и заплаши Москва с тежки санкции и други мерки, ако предприеме ново нахлуване в Украйна.

Проблемът на Литва, който не се споменява в съобщението на Външно, е с Китай. Литва позволи през ноември отварянето на официално представителство на Тайван във Вилнюс. Китай разглежда Тайван като своя територия и смята установяването на дипломатически отношения с Тайпе за посегателство срещу политиката на Пекин за "единен Китай". 

Официалната китайска реакция не закъсня и в края на ноември Пекин отзова за постоянно посланика си от Вилнюс и обяви пратеника на Литва за персона нон-грата. Според експерти, Вилнюс може да си позволи подобно поведение, защото едва 1,1% от нейния износ през 2020 г. е бил предназначен за Китай, за разлика от вноса от Китай, който е малко по-голям. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови