В сряда Борисов сменя областните и назначава всички зам. министри

OFFNews Последна промяна на 05 май 2017 в 15:42 10955 0

Снимка Юлиан Христов

В сряда Бойко Борисов ще освободи назначените от служебния кабинет областни управители и ще назначи нови, научи OFFNews.

Същия ден премиерът ще обяви и всички нови заместник-министри. 

Една от конфликтните точки между служебния премиер проф. Огнян Герджиков и новия стар министър-председател Бойко Борисов бе именно уволнението на областни управители от ГЕРБ. Борисов реагира гневно на рокадите, посочвайки, че губернаторите са назначени от редовно избрано правителство, а Герджиков ги подменя с хора на БСП. Преди дни зам. председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пък се зарече новото правителство да направи пълна ревизия на назначенията на служебния кабинет.

На 15 февруари Министерският съвет, ръководен от Герджиков, смени 7 областни управители с мотива, че те се включват в партийни листи. Уволнени бяха губернаторите на Видин, Габрово, Стара Загора, Смолян, Пазарджик, Плевен и Перник. 

Седмица по-рано, на 8 февруари, правителството отстрани други 13 областни управители - на Благоевград, Варна, Враца, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Силистра, София, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол и Велико Търново. 11 от тях бяха от ГЕРБ.

По-рано днес стана известно, че депутатът от ГЕРБ Неделчо Славов ще стане областен управител на Смолян. Още няколко негови колеги напускат парламента, за да заемат други постове. Депутатът Александър Манолев ще стане зам.-министър на икономиката, Жечо Станков - зам.-министър на енергетиката, Стоян Пасев става областен управител на Варна, а Станислав Дечев - става областен на Хасково.

Днес премиерът назначи двама зам. министри в Министерството на финансите и един в МОН. В МФ като заместник-министър се връща Кирил Ананиев, който досега бе служебен министър. Преназначена е и Маринела Петрова. В Министерството на образованието и науката за заместник-министър е назначена Таня Методиева-Михайлова. От 2004 г. тя работи в Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика „М. В. Ломоносов“, където последователно заема длъжностите учител, помощник-директор и директор. Завършила е „професионална педагогика“ в Техническия университет в София, от където придобива и квалификацията „машинен инженер – автоматизатор“, посочва пресслужбата на МС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови