"Турски поток" няма да има, смята Трайчо Трайков

ОFFNews 15 януари 2015 в 19:15 8956 20

Трайчо Трайков

"Турски поток" няма да има, това е моето мнение", коментира бившият енергиен министър Трайчо Трайков в ефира на бТВ по повод новия проект на Русия. 

Според Трайков "Турски поток" изглежда като проект, който няма икономически смисъл и не е изгоден за Русия. Той дори е на мнение, че цялата идея на новия проект била Русия да може да каже "ето, няма да има „Южен поток", но ви наказваме и ще има „Турски поток".

Бившият енергиен министър посочи, че в момента газопроводът „Син поток" се използва на половината от капацитета си и няма причина да се строи втори подобен проект. Той обаче е на мнение, че Русия иска да се освободи от зависимостта си от Украйна с новия проект, но Турция би била по-нестабилен партньор, защото следва своите интереси.

Трайков коментира и вчерашното изказване на директора на „Газпром“ Алексей Милер, който заяви, че до няколко година руският газ ще спре да минава през Украйна и ще започне да се доставя само по "Турски поток":

"Това е безсмислено говорене. Какви са аргументите. България например има договор за транзит до 2030 г., който е за газ, минаващ през Украйна. Новата идея ще оскъпи цената на тока", обясни още бившият министър.

Според него страната ни ще продължи да получава доставките си на газ по стария тръбопровод, защото " е достъпен и евтин".

Трайков коментира още, че енергийният съветник, който ще дойде от САЩ, няма да играе ролята на надзорник у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!