Тристранката изгони омбудсмана Мая Манолова от заседанието си (обновена)

OFFNews 17 юли 2018 в 12:21 4963 0

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) изгони омбудсмана Мая Манолова от заседанието си.

Председателят на НСТС - вицепремиерът Валери Симеонов - твърди, че Манолова няма право да присъства, защото заседанието е закрито, а тя не е член на съвета и не е поканена официално. Той каза още, че ако Манолова е искала да присъства, е трябвало да се обърне към него преди заседанието.

"Мястото на омбудсмана е там, където се обсъждат проблеми, които засягат правата хората и това ми е разрешено от закона за омбудсмана", коментира Манолова, цитирана от БГНЕС. Тя подчерта, че е вносител на един от законопроектите, които се обсъждат - за ранното пенсиониране на миньорите.

На днешното си заседание тристранката трябва да обсъди и проектите на постановления на МС за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите за медицинска експертиза и на регионалните картотеки на медицинска експертиза, и изменение и допълнение на Наредбата медицинската експертиза, внесени от министъра на здравеопазването.

По-късно от БСП определиха като неприемливо изгонването на Мая Манолова. Те изпратиха до медиите позицията си по темата."Неприемливо е Омбудсманът да бъде гонен от заседание на Тристранния съвет, още повече в момент, когато се обсъждат ТЕЛК и пенсионирането на миньорите - въпроси, които засягат пряко живота на хиляди българи. Ролята на обществения защитник е да отстоява правата на човека. В тази връзка, аргументът за неспазена процедура по присъствие на Омбудсмана на заседанието е несъстоятелен и е опит за поредно непрозрачно вземане на решения. Припомняме, че в петък, народни представители от БСП за България се срещнаха с миньори. И тогава, и сега заявяваме, че подкрепяме промените за пенсионирането им", заявиха от левицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!