Трима еврокомисари идват в София за конференция за Зелената сделка

Ангел Марковски 08 юни 2022 в 14:05 1741 0

Трима еврокомисари ще участват в конференцията Green Transition: "Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход", която ще се проведе в петък в София. 

В откриващия панел ще участват европейският комисар по сближаване и реформи Елиза Ферейра, комисарят по икономика Паоло Джентилони, комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, както и президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер. 

Целта на второто поредно издание на Green Transition е да събере на едно място европейски и български лидери, водещи експерти, представители на бизнеса, неправителствения сектор и медиите.През последните месеци, в условията на енергийна криза и предстоящите дебати около прилагането на пакета "Fit for 55", темата за Зеления преход към нисковъглеродна икономика отново излезе на преден план в Европа и в България. За страната ни, която е сред най-зависимите от изкопаемите горива в ЕС, това е решаващ момент и най-вече перспектива за модернизация и иновации, не само за енергийния сектор, но и за българската икономика като цяло.

Информацията за тези процеси обаче все още е твърде оскъдна и разпокъсана. Според проучване на Изследователски център "Тренд" едва 21% от българските граждани познават целите на Зелената сделка на ЕС. А 83% от българите не са запознати с това за какво ще бъдат използвани средствата, които България ще получи по Плана възстановяване и устойчивост.

Ето защо, водещият медиен портал в България DIR.BG и специализираният сайт за енергетика, екология и икономика 3e-news.net за втора поредна година организират мащабно събитие със специално внимание върху зелената трансформация и инструментите за справедлив преход.

Събитието ще бъде структурирано около политически и финансов панел, последвани от пет паралелни сесии. В тях над 70 панелисти ще дебатират теми като: финансови инструменти за справедлив преход, енергетика и региони в развитие; климатична отговорност, регулации и технологии на бъдещето; иновации, дигитализация и изкуствен интелект; биотехнологии и земеделие.

В петък премерът Кирил Петков ще се срещне с комисар Елиза Ферейра. Във фокуса на разговора ще бъде предстоящото сключване на Споразумение за партньорство на Република България за периода 2021-2027 г. В него са изложени стратегическата ориентация за програмирането и условията за ефективното и ефикасно използване на европейските фондове за периода 1 януари 2021 г. - 31 декември 2027 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !