Quantcast

Тренд: ГЕРБ води с малко на БСП, ДПС с ръст, а патриотите се сриват за евровота

OFFNews Последна промяна на 24 януари 2019 в 10:53 3994 3

Само три партии засега могат да са сигурни, че на изборите през май ще имат свои евродепутати. Това са ГЕРБ, БСП и ДПС.

Това показват данни от проучване на изследователски център „Тренд" по поръчка на вестник „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните партии, институции. То е реализирано в периода 10-17 януари 2019 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице" сред 1008 души на възраст 18+. 

Според данните на социолозите 30% от българите все още не са решили за кого ще гласуват на предстоящите евроизбори.

Разликата между първите две партии остава минимална (1,2%) в полза на ГЕРБ. За сметка на това се увеличава дистанцията между ДПС и Обединени патриоти, която през януари вече е почти двойна в полза на движението.

При това в предварително зададените опции е заложено общо явяване на Обединени патриоти (ВМРО, „Атака", НФСБ). При все по-вероятната разлъка между националистическите формации, това неминуемо би оказало влияние върху изборния им потенциал.

Демократична България и „Воля" запазват относително сходни нива, както през последните няколко месеца. Основна разлика в данните между въпроса за европейски избори и този за парламентарни регистрираме в готовността да се гласува. Ако през последните три месеца на 2018 г. в електоралните въпроси за евентуални парламентарни избори деклариращите, че няма да гласуват, бяха между 35% и 37%, то на въпроса за европейските избори тези стойности се покачват до 45%, посочват социолозите.

Според "Тренд" данните са логични предвид факта, че изборите за Европейски парламент традиционно са с по-ниска избирателна активност от парламентарните. Въпреки това, трябва да се има предвид, че декларираната активност е по-висока от реалното гласоподаване в деня на вота.

39% от всички анкетирани заявяват, че твърдо са решили за коя партия/коалиция ще гласуват на изборите за Европейски парламент, докато 30% все още не са решили кого да подкрепят.

Данните ясно говорят, че в оставащите пет месеца до евровота има потенциал за динамика в електоралните нагласи. В разбивките по партийни предпочитания привържениците на ГЕРБ и БСП изгледат сходно мобилизирани, посочват от изследователския център.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4239

2

Izoblechitel

24.01 2019 в 11:49

хехе Цецо през нощта ли я измисли?

16696

1

Новак

24.01 2019 в 11:35

Това въпросната агенция “Рога и Копита” ли е?
ЦвЦв явно бързо реагира.