Това, което ни спира за еврозоната, до голяма степен се дължи на предишни управляващи, смята Радев

"Не трябва да насаждаме недоверие в изборния процес, и без това активността е ниска"

OFFNews 21 февруари 2023 в 11:39 2340 5

Румен Радев

Снимка Архив

Румен Радев

Това, което спира страната от влизане в еврозоната, до голяма степен се дължи на предишни управленски решения, коментира днес президентът Румен Радев. Той отговори на въпрос във връзка с критиките на бившия вицепремиер Асен Василев (ПП) за отлагане на датата за приемане на еврото.

"Министърът на финансите констатира много ясно икономическата ситуация в страната, а служебното правителство постигна най-големия напредък към еврозоната - подписването на меморандума за производство на евромонети", заяви Радев. 

"Служебното правителство не може да компенсира липсата на политическа воля от партиите в предишния парламент, които отказаха да приемат законите, които трябва да осигурят пътя ни по-натам към еврозоната. Някои явно искат да влезем в еврозоната през задния вход, както влязоха и в политиката и както представят решения на много от проблемите. Влизането на България в еврозоната не е въпрос на надхитряне и шмекеруване, а преди всичко на доверие и прозрачност", каза още президентът.

Според Румен Радев инфлацията, която ни спира да се присъединим към еврозоната на 1 януари 2024 г., до голяма степен се дължи на предишни управленски решения.

"Аз съм убеден, че влизането ни в еврозоната ще доведе до съществени икономически ползи, но най-важно е да бъдат убедени гражданите, защото те масово не вярват. Досега те плащаха цената на всички реформи на некомпетентните и користни политически решения", коментира Радев.

Той говори и за процесите в ЦИК и спорното решение да не се съобщава броят гласове от машинното гласуване:

"ЦИК е независим орган и не трябва да има никакво външно вмешателство в нейната работа, но аз очаквам от всички институции, ангажирани с изборния процес, да увеличават доверието в изборите, а не да водят до ерозирането на това доверие."

"Очаквам в работата на комисията и на всички органи, ангажирани с изборите, да има повече прозрачност. Нека не обезличаваме допълнително машинното гласуване. В момента се полагат всички усилия да се намери най-доброто техническо и организационно решение за изборите. Не трябва да се насажда недоверие в изборите, защото и без това избирателната активност не е такава, каквато трябва да бъде", призова той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

5

ПРОИЗВОДИТЕЛ

21.02 2023 в 15:42

Това, което спира страната от влизане в еврозоната, до голяма степен се дължи на президентът Румен Радев. Докато тази водена от него предагелска политика към България и към западните ни партньори е факт няма да видим нито модерно превъоръжаване, нито Шенген , нито евро ... . Пак ще ни подритват, че и ще си плащаме за всичко по 3. Този път ние ще сме си виновни защото НЕ СМЕ НА УЛИЦАТА и въпреки че хартиените крадци са се настанили като у дома си и са организирали глутница за да ни крадат ние се държим като агнета. ПО ДЕЛАТА ИМ ТРЯБВАШЕ ОТДАВНА ДА СМЕ ГИ ПОЗНАЛИ.

22548

4

dolivo

21.02 2023 в 12:25

еми хартиената коалиция предпочете други закончета да се гледат декември от нужните

много по важно беше за тях да се гледа машинния вот

Костадин одобрява, смяяяятай

805

3

Fear

21.02 2023 в 11:57

Eй, този излезе един от най-големите боклуци, ако не и най-големия, който се е добирал до власт.

345

2

Джендо Джедев

21.02 2023 в 11:54

"Министърът на финансите констатира много ясно икономическата ситуация в страната, а служебното правителство постигна най-големия напредък към еврозоната - подписването на меморандума за производство на евромонети", заяви Радев."

Ама да, вие сте по констатациите. А меморандумът за сеченето на монети е едно направо разцепване от напредък, хахахахахахаха!

-1655

1

ob1

21.02 2023 в 11:51

Долен ватник си, Румене!