Томислав Дончев: Трябва да е ясно кои политици имат връзка с КТБ

Offnews 10 ноември 2014 в 09:43 6012 5

Томислав Дончев

Случаят с КТБ трябва да остане изолиран, а политическата класа трябва да извади наяве свързаните с банката политици.

Това е мнението на новия вицепремиер по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев. В интервю за БНР той каза, че освен осветляването на свързаните с банката политици, трябва да има и осъдени.

"Говорим за милиарди. Част от тези милиарди тежат върху публичните финанси. Ако държавата не осъди никого за това, тя няма право да осъди дори един джебчия! Първата крачка на политическата класа е да се види кои нейни представители имат връзка с КТБ. Кои са политическите фигури и представителите на другите видове власти, които имат вложения, кредити и кредитни карти в КТБ", коментира той.

Дончев каза още, че в новото правителство зам.-министрите няма да бъдат определяни на квотен и партиен принцип, а според качествата им. В този смисъл той коментира и случая с назначението на министъра на икономиката Божидар Лукарски:

"Един министър не се предполага, че ще бъде непременно експерт в сферата, в която работи, по-скоро той трябва да има ясна политическа воля и визия какво трябва да се промени. Аз от първия мандат на кабинета "Борисов" имам опит от работата почти с всички министри, като изключим министъра на отбраната, който няма никаква връзка с европейските фондове".

Дончев обясни, че от първия мандат на кабинета "Борисов" има опит от работата почти с всички министри.

"Изразът, че трябва да има "анклави" в държавното управление, е мой. Не трябва да се следва логиката на политическите квоти, а да има възможност министърът да предложи хора, с които да работи, това е свързано и с отговорността. Заместник-министри, които отговарят за оперативна програма, ще бъдат обект на двойна преценка", каза той.

По думите му страната се нуждае от инвестиции, а ако само преди 7-8 месеца са взети някои мерки, нямаше да има спрени еврофондове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!