''Тия хора 3 години ходят по мъките'': Делян Добрев и КЕВР за инвеститорите във възобновяемата енергия

Ружа Райчева 08 юни 2023 в 16:20 3778 2

Делян Добрев в комисията по енергетика

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Делян Добрев в комисията по енергетика

Делян Добрев от ГЕРБ и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов са притеснени, че електроразпределителните дружества (ЕРП) бавят проектите на инвеститорите в развитието на енергия от възобновяеми източници. 

По време на днешното заседание на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ попита Иван Иванов какво прави КЕВР по отношение на електроразпределителните дружества (ЕРП), които бавят включването на множество инвеститори на енергийния пазар към мрежата.

Добрев определи това като злоупотреба от страна на ЕРП-тата с "тяхното монополно положение" и подчерта, че много инвеститори са теглили заеми, по които вече текат лихви. Депутатът подчерта, че инвеститорите не могат сами да си купят табло и телематика, защото само ЕРП-тата могат да извършат тази услуга.

"Тия хора 2-3 години са ходили по мъките и са готови да вдигнат предпазителя, но не могат, защото ЕРП-то им казва: "Ами ние сега нямаме табла". Чакат вече шест месеца да дойде - таблото идва, но се оказва, че вътре няма телематика и предпазителят пак не може да се вдигне", каза Добрев.

Той е на мнение, че тези електроразпределителни дружества не ги интересува, че инвеститорите чакат с години и се губят може би милиони левове. Иван Иванов каза, че е напълно съгласен с думите му.

Той разказа за случай на изцяло изграден фотоволтаичен парк, който чака присъединяване към мрежата. Собственикът си е платил 100 000 лева за достъп и пренос и още 150 000 за проби, като малко преди те да се проведат, "ЕРП-тата изваждат инвентарна книга" и обявяват, че въпросният инвеститор не е собственик на предприятието, въпреки че е той реално е собственик от 2020 г.

Утре КЕВР ще проведе среща с Енергийния системен оператор (ЕСО) заради несигурността при спора за собственост, поясни председателят на комисията. 

Според Иван Иванов България трябва да изпълни задълженията си към Европейската комисия (ЕК) по Зелената сделка, особено предвид, че се очаква изискването на ЕК за възобновяема енергия да се увеличи на 40% до 2030 г.  

Председателят на КЕВР изрази готовност да съдейства на парламента за съотвените законови промени.

На свой ред Делян Добрев допълни, че може би е добре да се помисли за неустойка за производителите, така че ЕРП-тата да бъдат глобени за пропуснатите приходи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови