Цветелина Пенкова: В краткосрочен план Европа не може без руски газ

Да се търсят други възможности- развитие на ядрена енергетика и възобновяеми източници

OFFNews 13 август 2022 в 12:05 1949 2

Цветелина Пенкова

Снимка Пресофис на Цветелина Пенкова

Евродепутатът Цветелина Пенкова

„В краткосрочен план Европа не може да се справи без руски газ- няма алтернативни доставчици, няма достатъчно инфраструктура и няма достатъчно свободни количества газ. А заявените вече, ако се препродадат, ще бъдат с много висока цена.“ Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова пред БТВ.

Тя обясни, че с наличните ресурси на природен газ в ЕС и Норвегия може да се гарантира обем, който е толкова- колкото се внася от Русия за 20 години. „Пред Европа има други въможности- като възобновяемите източници и развиване на ядрената енергетика“, очерта алтернатива Пенкова.

Евродепутатът изтъкна, че Европа разработи две стратегии- изискване към държавите членки да се запълнят газохранилищата до 80 процента до началото на октомври, за да има резерв при недостиг на газ и намаляване на потреблението с 15 процента, което е препоръчителна мярка, но ако се стигне до по- кризисна ситуация, може да стане задължителна.

Цветелина Пенкова не изключи преговори с Газпром, но в рамките на настоящия договор. „Това е решение, което трябва да гарантира запълването на хранилището в Чирен. В момента капацитетът е 40 процента, а средното ниво на газохранилищата в Европа е 70 процента“, разясни евродепутатът. Според нея само редовно правителство може да обмисля вариант за дългосрочни договори.

„Най- големият потребител на газ в зимните месеци са топлофикациите, там ще имаме огромен проблем, защото възможностите за икономии са ограничени. Индустрията и предприятията, които до този момент не са взели мерки и не могат да преминат на някакъв друг енергиен източник или на електричество- за тях също ще бъде непосилно или невъзможно, а това засяга над 250 хиляди души“, очерта проблема Цвеелина Пенкова.
Евродепутатът смята, че практичното поведение дори вкъщи може да помогне за пестенето на енергия и даде примери : „Намаляването на температурата в големите учреждения с един градус води до намаляване на консумираната енергия с 6 процента. По подобен начин може вкъщи да се увеличи температурата в хладилника и да се изключат електроуредите, които не ползваме.“

Цветелина Пенкова е категорична, че не бива да се допуска домакинствата и крайните потребители да платят цената за тази криза: „Като общество смятам, че трябва да сме отговорни, за да се справим с предизвикателствата!“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови