Цветелина Пенкова към ЕК: Ядрената енергетика трябва да бъде класифицирана като зелена без времеви ограничения и това не търпи отлагане!

OFFNews Последна промяна на 24 януари 2022 в 09:44 756 1

На 21 януари евродепутатът Цветелина Пенкова, като вицепрезидент на Групата за подкрепа на ядрената енергетика в Европейския парламент, съобщи, че е изпратено писмо до Европейската комисия с искане за по-бързо признаване на ядрената технология за зелена и устойчива.

Причината е предстоящото официално публикуване на проекта за Допълващ делегиран акт по Регламента за таксономията на ЕС, който класифицира ядрената енергетика и природния газ като технологии, които допринасят за намаляването на парниковите газове. Европейската комисия вече е изпратила към националните правителства предварителна версия на документа, по която те трябва да направят своите коментари и препоръки. 

Основният проблем, който се вижда в изтеклия вече в публичното пространство документ, е определянето на ядрената енергетика единствено като зелена и устойчива за ограничен период от време.

„Ако предложението остане в първоначалния си вид, това ще означава, че новите ядрени централи трябва да получат разрешение за строеж от съответния ядрен регулатор до 2045 г. Освен това има заложени неизпълними критерии за използване на устойчиво при инциденти ядрено гориво. Много е относително и невъзможно за дефиниране кое в живота и индустрията е устойчиво на инциденти като абсолютна стойност и параметри. Предложени са и ненужни критерии за изграждане на хранилища за радиоактивните отпадъци до 2050 г. при положение, че такива ще са нужни едва няколко десетилетия след като започне работата на новите реактори, а в повечето случай ядреният отпадък се връща към държавите, доставили реакторите и хранилища не са нужни в отделните страни.“, сподели Цветелина Пенкова.

Евродепутатът допълни, че вече е започнала сериозна дискусия в Европейския парламент още преди предложението да бъде официално представено и изпратено за съгласуване в ресорните комисии.

„С настоящото писмо искаме още веднъж да покажем на Европейската комисия, че ядрената енергия не трябва да следва същата класификация за преходна технология както природния газ. Също така се противопоставяме на исканията за допълнително отлагане на предложението, които отново започват да набират популярност. Твърдо против сме включените неприложими и неадекватни технически параметри, които Европейската комисия предлага. “ 

Пенкова изрази притеснението си, че ако предложението остане в настоящия вид, то няма да получи одобрение в Европейския парламент, защото привържениците на ядрената енергия ще го намерят за прекалено ограничаващо, а противниците на технологията ще са срещу всякакво решение, даващо възможност за строителство на нови централи. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/ 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови