Цветанов: Политици се заиграват със случая с Полфрийман

OFFNews Последна промяна на 02 октомври 2019 в 14:17 3652 0

Цветан Цветанов

Снимка offnews.bg

„Всичко по случая „Полфрийман“ води до излишно институционално противопоставяне и до настройване на обществото срещу институциите, а такова противопоставяне не е нужно, заяви пред БНР Цветан Цветанов, председател на Евроатлантическия център за сигурност.

Според него промяна на законодателството заради конкретна ситуация не се одобрява от експертите по правене на законодателство, а и такава промяна е добре да бъде направена след дискусия. 

Делото за възобновяването на производството за предсрочното условно освобождаване на Джок Полфрийман беше пренасрочено за 7-и октомври заради високия обществен отзвук на случая и заради невъзможността на Полфрийман да напуска Дома за чужденци в Бусманци.

„Всичко, което прави съдът, особено при предсрочното освобождаване, е на база на писмените доказателства, представени от администрацията на затвора. Така че не трябва целият акцент да отива върху агресивните изказвания, които чухме през последните седмици“, допълни Цветанов в предаването „12+3“. Според него случаят „Полфрийман“ може да мине и през призмата на предстоящите избори:

„Аз го отдавам на извличане на политически дивиденти от политици, които се заиграват с подобна тема. Но това е много краткосрочно за постигане на политически цели, а в дългосрочен план уронва авторитета на една държава - член на Европейския съюз“.

България няма да препъне Северна Македония по пътя към НАТО и към ЕС

„Блокиране на започването на преговори за присъединяването на Северна Македония към НАТО и към ЕС ще засити глада на тези специалисти, които се тупат в гърдите и са въодушевени, че искат нещо да направят, за да ограничат този процес“, каза Цветан Цветанов и допълни:

„В хода на този преговорен процес, в дискусията с партньорите ни от ЕС, Европа ще разбере какъв е проблемът и ще помогне за разбирането на истината. Ултимативната позиция на България идва в навечерието на посещението на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо в региона... Убеден съм, че Северна Македония няма да бъде препъната от България“.

Според Цветанов трябва да фокусираме вниманието си върху обединяване на позицията си, за да може Северна Македония да бъде част от силна и обединена Европа и НАТО и в този преговорен процес страната ни да защитава националните интереси. Но всичко това трябва да се случва чрез диалог“.

Рестартиране на политическата кариера?

Цветан Цветанов нарече „интерпретация“ информацията, че планира да учреди партия и подчерта, че е фокусирал вниманието си върху работата по проектите, които Евроатлантическият център за сигурност вече е стартирал:

„Тези интерпретации някой държи под една или друга форма да ги тиражира в обществото“, каза още Цветанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови