Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Цветанов отново на съд, този път за подслушванията

OFFNews 30 май 2014 в 07:46 1770 2

Часове след като беше осъден на четири години затвор за престъпление срещу правосъдието, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов ще застане на подсъдимата скамейка за нерегламентираното подслушване в МВР.

Подсъдими с него са трима бивши директори на вече несъществуващата Специализирана дирекция "Оперативно - технически операции" (СДОТО).

Обвинението срещу Цветанов е за допустителство по служба. Според прокуратурата, бившият вътрешен министър не е упражнил контрол в служба СДОТО-тогава към МВР, и така е допуснал Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов да не изпълнят законовите си задължения, от което пък са били създадени условия за нерегламентирано и безконтролно подслушване на граждани. Според юристи, обвинението в допустителство е доста трудно доказуемо.

Обвинителният акт беше еднократно връщан на прокуратурата заради неясноти, като например за времето, в което са били използвани прословутите кечъри, с което се твърди, че незаконно се е подслушвало, или пък какви точно са вредните последици, настъпили от действията на Цветанов и другите трима подсъдими. Държавното обвинение не протестира връщането на делото, а коригира обвинителния акт и отново го внесе в съда.

Вчера Софийският градски съд (СГС) призна Цветанов за виновен и го осъди на 4 години затвор ефективно по второто дело срещу него, което приключва на първа инстанция. Според решението на съда Цветанов трябва да излежи присъдата си в общежитие от открит тип.

Съдът го призна за виновен по обвинения, че не е разрешил шест пъти използването на СРС срещу бившия ръководител на БОП – Велико Търново, Орлин Тодоров. Така той е осуетил разследването срещу антитерориста в продължение на една година. Въпреки, че съдия е издал разрешително за СРС, Цветанов е отказал да го разпише и така на практика спрял подслушването в служба СДОТО, която по това време е под прякото му подчинение.

Цветанов беше оправдан по друго дело срещу него, в което той е обвинен в присвояването на повече от 50 хил. лв. в полза на същия Орлин Тодоров. Срещу антимафиота в крайна сметка е имало разследване, но Цветанов е разписал  обезщетение за прослужено време на Тодоров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!