ЦИК: Задържаните в Англия Катрин Иванова и Бисер Джамбазов са били в СИК от 2015 до 2021

Мая Младенова 18 август 2023 в 16:52 2039 1

Бисер Джамбазов и Катрин Иванова

Снимка Фейсбук

Бисер Джамбазов и Катрин Иванова

Двама от тримата задържани по подозрения за шпионаж българи в Лондон - Катрин Иванова и Бисер Джамбазов, са били одобрени за участие на секционни комисии извън страната в периода 2015-2021 година, потвърди ЦИК.

Още при съобщаването на новината за задържаните българи, Би Би Си обяви, че двама от тях са били в изборни комисии в английската столица.

По-късно МВнР съобщи, че двамата са били председатели на СИК в Лондон: Катрин Иванова в Секция 2 в посолство Лондон, а Бисер Джамбазов – в Ийлинг - през 2021 г. двамата имали и предишен опит в секционни комисии, отново във Великобритания - през 2017 и 2019 г.

Днес ЦИК добавя, че "лица с имена Катрин Николаева Иванова и Бисер Максимов Джамбазов са назначавани за членове на СИК извън страната в периода 2015–2021 г., в т.ч. секретар, заместник-председател и председател."

Централната избирателна комисия преди назначаване на СИК извън страната извършва проверка дали предложените за членове лица отговарят на изискванията на закона, уточняват от комисията.

От ЦИК обаче отхвърлят внушенията, че двамата задържани може да са манипулирали изборния резултат в техните секции в Лондон:

Централната избирателна комисия не приема внушенията, че е възможно отделни лица да са в състояние да влияят на резултатите от изборите чрез участието си в състава на секционна избирателна комисия. В Изборния кодекс има предвидени достатъчно гаранции, възпрепятстващи подобна възможност.

По-рано тази седмица стана ясно, че през февруари т.г. трима българи - Катрин Иванова, Бисер Джамбазов и Орлин Русев, са били задържани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия. Засега нито британската, нито българската прокуратура дава детайли по разследването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки