ЦИК спря клипа с конопа на "Зелените", те ще сезират ВАС

Деян Спасов 03 октомври 2014 в 19:03 6699 3

Калин Ангелов от "Зелените"

Централната избирателна комисия спря агитационно видео на "Зелените" заради фразата „И свобода за конопа!". Според ЦИК това би могло да се приеме за пряка реклама на наркотични вещества и растения.

ОFFNews се свърза с адвокат Калин Ангелов от "Зелените" за коментар по случая. Ангелов е водач на листата на партията за 5 МИР Видин и е втори в листата за 24 МИР София.

"Зелените се опитваме да прокараме някаква политика по отношение на конопа и той да бъде регламентиран по някакъв друг начин. Това изразява призива от видеото „Свобода за конопа!“.", обясни кандидат-депутатът.

"В един момент с решението на ЦИК на нас ни се казва: "Вие всъщност не можете да имате подобна задача и по подобен начин да комуникирате", което според мен нарушава по някакъв начин правото, което е конституционно – свобода на изразяване. Също така правото, което е по изборния кодекс, ние да правим свободна агитация и въобще тези неща не се откриват като обяснения и не се обсъждат в решението на ЦИК.", заяви още Ангелов.

"Този клип явно няма да се излъчва. Ние всъщност се намираме в последния ден от изборната агитация. Тоест аз поне не откривам чиста практическа логика в самата забрана. Но заради нея ние имаме тридневен срок, в който ще подадем жалба към Върховния административен съд и там нека видим ВАС какво ще отговори на нещата, които ние ще попитаме по отношение на това решение. Надявам се, че след това ЦИК да разбере нашите аргументи, защото ние не можем да разберем напълно техните.", завърши адвокатът.

Сигналът за видеото е изпратен до Централната избирателна комисия от Общинския съвет по наркотични вещества - Благоевград. В посочения сигнал се съдържа оплакване, че не е допустимо и провокативно подобно използване на темата за легализация употребата на коноп, като начин за печелене на гласоподаватели.

Спрения от ЦИК агитационен клип можете да видите ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!