ЦИК ще тества дистанционно електронно гласуване догодина

OFFNews 26 май 2020 в 18:56 3549 0

Александър Андреев

Централната избирателна комисия (ЦИК) се готви да проведе първия експеримент на дистанционното електронно гласуване през следващата година, когато у нас ще има парламентарни и президентски избори.

ЦИК вече е готова с пътна карта за дистанционно електронно гласуване. Тя е за период от 2020 до 2023 г. и в нея са разписани основните стъпки, които ЦИК ще предприеме за да може осъществи експерименталното дистанционно електронно гласуване, заяви пред БНР говорителят на Комисията Александър Андреев.

“Знаем, че с параграф 154 от преходните и изключителните разпоредби на Изборния кодекс беше въведено дистанционното електронно гласуване. Тази уредба беше променена, за да може поетапно да бъдат извършени необходимите действия, тъй като то е свързано с осигуряването и на електронната идентификация и автентикацията на избирателя при гласуването. Експерименталното дистанционно електронно гласуване трябва да бъде проведено в три избора, включително и в частични избори“.

“Въз основа на тези избори и резултатите от тях ЦИК ще следва да изработи анализ, с който да установи какви са предизвикателствата пред електронното дистанционно гласуване и в тази връзка вече и да прецени законодателят дали то да бъде въведено в изборите. Като първоначалният етап – това е изработването и одобряването вече на техническото задание, тъй като може би знаете ЦИК е партньор на Държавната агенция за електронно управление в един проект, който е финансиран от ЕС, в рамките на добро управление по изграждане на системата за дистанционно електронно гласуване“, посочи още той.

Пътната карта обхваща период от 2020 до 2023 г. “Това, което очакваме да бъде на първо място е да бъде изградена системата, за да могат да бъдат проведени вече експерименталните гласувания в рамките на предстоящите следващи избори и по този начин да се установят резултатите от това експериментално дистанционно електронно гласуване. А в края на пътната карта, разбира се, ние очакваме да имаме един положителен резултат, който да анализираме и на основата на него вече да направим и евентуални препоръки към законодателя, посочи още Александър Андреев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови