ЦИК наказа Сидеров, защото според ТВ Алфа Джамбазки носи ромска фамилия

OFFNews 23 май 2019 в 17:01 5332 0

ЦИК наказа Волен Сидеров за излъчени по партийната телевизия на "Атака" материали, които обидили водача на листата на ВМРО за Европейските избори Ангел Джамбазки.  

Сигналът е подаден от самия Джамбазки и е изпратен с диск, съдържащ три видеоматериала, които са излъчени по "Алфа Атака". ЦИК публикува решение, според което материалите уронват доброто име и честта на Джамбазки.

В решението си ЦИК се съгласява с Джамбазки, че съдържащото се в единия репортаж твърдение „водачът на листата на ВМРО Ангел Джамбазки носи стара ромска фамилия“, цели да "накърни доброто му име в качеството му на кандидат". 

В сигнала си Джамбазки още се оплаква, че в друг видеоматериал е наречен "поддръжник на Истанбулската конвенция", което е "клевета, уронваща престижа му като кандидат". ЦИК обаче не включва този цитат в решението си, а само последвалото в същия репортаж твърдение, че Джамбазки е спестил "1 милион от досегашната си толерантна към Истанбулската конвенция дейност".

В сигнала си Джамбазки още обвинява телевизията, че разпространява фалшива новина от сайта informiran.net, според която кандидатът на ВМРО има апартамент на "най-централната улица Шанз-Елизе в Париж, а имотът струва 9 милиона евро“. В репортажа още се споменават твърденията „паспортната мафия, с която ВМРО се е облажило“, „продажба на паспорти – 100 000 от 3 до 5000 евро, приходите били от 300 до 500 милиона евро“. ЦИК се съгласява, че те представляват внушения във вреда на кандидата. 

От комисията разпореждат да се състави акт на Сидеров и да се спре излъчването на материалите, които също да бъдат премахнати от интернет сайта на телевизията. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови