Суперкомпютър у нас догодина, ще предсказва трусове и ще помага за лечение на рак

OFFNews 17 юни 2019 в 13:31 3722 3

В България ще бъде изграден суперкомпютър, който трябва да заработи до края на 2020 г. Така страната ни ще стане една от осемте държави, в които ще има европейски суперкомпютър на световно равнище. 

Това съобщи европейският комисар по цифровата икономика Мария Габриел след среща с премиера Бойко Борисов и с ръководителя на Генерална дирекция "Свързаност" към Европейската комисия Роберто Виола.

Суперкомпютрите работят в полза на децата, защото позволят много бързо да се правят изследвания, свързани с ваксини и лекарства. Те допринасят и за привличане на инвестиции, обясни Габриел. Тя даде пример от автомобилостроенето - срокът за направата на нова кола ще се съкрати от 60 на 24 месеца.

Проектът за България струва 18 млн. евро, като 12 са българско финансиране, а останалите 6 милиона са от ЕК, посочи Мария Габриел. 

Ръководителят на Генерална дирекция "Свързаност" към Европейската комисия Роберто Виола добави, че компютърът, който ще бъде изграден в България, е толкова мощен, колкото този в центъра на НАСА. "Това ще бъде най-мощният суперкомпютър в Източна Европа", изтъкна Роберто Виола. 

Чрез него могат да се предвижда торнадо, гръмотевични бури и земетресения. Българският суперкомпютър ще работи в мрежа с всички европейски компютри, допълни той. 

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че в този център ще работят предимно българи. Той ще бъде изграден в Технопарка. Борисов коментира, че този суперкомпютър ще бъде приложим във всички сфери. Според него този суперкомпютър ще даде и огромни възможности в страната ни. Чрез него ще може да бъдат тествани детайли от автомобили, мостове и сгради. Той ще създаде огромни възможности и в здравеопазването. Суперкомпютърът ще работи 24 часа в денонощието, допълни Борисов. 

Даже и оставка не могат да си подадат, коментира министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов ситуацията в БСП

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

3

SuperCompot

17.06 2019 в 17:58

А лелее, с тоя компютер не ни остават никакви проблеми - торнада, инвестиции, детски ваксини, ма то такъв живот се очертава, че само си викам - дано! Да но ... тия двамцата на снимката, дали компютера ще може да ги телепортира в некое торнадо дето изходът му е у Папуа Нова Гвинея при човекоядците ... та да решим и тоя проблем.

6102

2

Стърголета

17.06 2019 в 15:53

А с предишния, какво стана? Само да питам.