Стела Балтова: Има 70 млн. лева за туризма, няма план за разпределянето им

OFFNews 27 октомври 2021 в 08:22 984 0

Сектор туризъм се намира в една безпрецедентна ситуация, осигурени са 70 милиона лева. Около 30 милиона от тях е държавна помощ и за нея трябва да се получи разрешение от Европейската комисия. Втората част също е разпределена - 30 милиона лева са посочени като безвъзмездна помощ, без обаче да има ясен план как да бъдат разпределени. Други 6 милиона са предвидени за туроператорите, които вчера протестираха. 

Това коментира министърът на туризма Стела Балтова по БНТ. 

"Празнината, която беше допусната с актуализирания бюджет, е да не бъде посочено как точно да бъдат разходвани средствата. Отне достатъчно време, в което да съгласуваме тези процедури, да се направят консултации, каза още Балтова. 

Дали ще има локдаун трябва да решат здравните власти. Решението на зеления сертификат е съгласувано с туристическия сектор, направени са неколкократни срещи и мярката е подкрепена от бизнеса. 

Стела Балтова обясни още, че покрай пандемията много фирми са загубили част от служителите си. 

"Немалко фирми от средни се превърнаха в малки, малките се превърнаха в микрокомпании. Това е една ситуация, която се наблюдава не само в България но и в ЕС. Хората искат перспектива, каза още министърът. 

В трите ни зимни курорта към момента няма хотели, предвидени за карантина. Това трябва да бъде решено другата седмица, министър Балтова е категорична, че такива места трябва да има. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови