Стефан Янев упрекна бизнеса, че оказва натиск върху кабинета за цените на тока

2036 г. е подходяща за затваряне на Мини Марица-изток, смята служебният премиер

OFFNews 18 септември 2021 в 22:12 3996 5

Снимка БТА/Минко Чернев, архив

Служебното правителство се опитва да намери решение на проблема с поскъпването на електроенергията за индустрията, но това е задача за редовен кабинет. Проблемите в сектор "Енергетика" са неглижирани през последните 10-12 години, няма дългосрочна стратегия за развитието му и това е принудило служебния кабинет да се заеме с тях, стана ясно от думите на премиера Стефан Янев в интервю за Дарик радио.

Премиерът упрекна бизнеса, че оказва натиск върху правителството да реагира на високите енергийни цени.

"Бизнесът иска евтина енергия, за да бъде конкурентоспособен. Най-енергоемките предприятия са тези, свързани с металите. Те обаче, когато се оплакват от високите цени на електроенергията, забравят да кажат, че и техните цени на металите се вдигат, т.е. има балансиране. Нека да не бързат да казват, че ще затварят предприятия и ще освобождават хора. Това е един вид натиск", посочи Янев.

В края на октомври електроенергийният ни пазар ще се свърже с този в Румъния и това щяло да балансира системата.

"Ние имаме една енергийна система на предела на възможностите си. Изнасяме доста големи количества електроенергия. В цяла Европа цените не електроенергията се вдигат, но цените у нас остават едни от най-ниските. Само в Полша в момента, от свързаните европейки пазари, са с по-ниски цени от тези в България", посочи Янев.

Според него развитието на ядрена мощност изглежда логично на фона на Зелената сделка. По думите му България отдавна е трябвало да реши дали ще развива АЕЦ "Белене". Той предупреди, че е планирано спиране на единия блок на АЕЦ "Козлодуй" за месец, което ще се отрази на пазара. Една от основните задачи пред служебния министър на енергетиката Андрей Живков била да обмисли и предложи варианти как това да не повлияе на енергийната система.

По думите на Янев има "непреодолим" проблем за внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост в Брюксел - оттам настояват да се постави точна дата за затваряне на "Мини Марица-изток". Според него 2036 г. за затваряне на "Мариците" е приемлива, но темата ще бъде поставена и на политическо ниво в Европейския съвет. "Ще търсим варианти за решение и най-късно да края на септември или началото на октомври Планът за възстановяване ще бъде изпратен", обеща Янев.

Той коментира и оттеглянето на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев и заявката им за участие в изборите на 14 ноември. "Отношението ни към тях и към всички останали партии ще бъде еднакво", подчерта премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

19.09 2021 в 01:08

Българския бизнес да хване за гушата пелтека маринчо димитров от дай България, да му завре очилцата някъде докъм сливиците, и да го пита къде са Белене и Южен поток. Сега не само токът щеше да е без пари, ами щяхме да правим пачка от поскъпването.