Стефан Янев: Спекулациите за нещо нередно в подготовката на вота са само спекулации

Основната им цел е да демотивират българските граждани да гласуват, смята той

OFFNews 10 ноември 2021 в 10:58 1003 0

Спекулациите, че има нещо нередно в подготовката на двата вота - президентски и парламентарен, са само спекулации, чиято цел е да дискредитират изборите предварително и да поставят под съмнение тяхната легитимност.

Но основната цел е да бъдат демотивирани българските граждани да излязат и да гласуват, което е изключително тревожно, заяви служебният премиер Стефан Янев преди началото на днешното заседание на Министерския съвет.

"Недопустимо и осъдително е фундаменталното право на избор да се превръща в залог и в крайна сметка в жертва на тяснопартийни и конюнктурни интереси", посочи Янев и увери, че служебният кабинет е взел всички мерки, за да се гарантира свободата, прозрачността и честността на вота. 

Той призова българските граждани да бъдат активни и да упражнят правото си на глас. По думите му това е изключително важно, защото изборите са основата на демократичния процес, механизмът, който реално ни дава възможност да влияем върху процеса на вземане на решение по отношение на това кой да управлява, как да управлява и какви политики в последствие да бъдат прилагани. "Ето защо трябва да бъдем активни, отговорни и съзнателни", посочи Янев.

"Очакванията към политическите партии, особено в предизборна подготовка, са да генерират идеи, да бъдат ангажирани с подготовката и разработването на управленски политики, а не с активни мероприятия, които целят да дискредитират основни демократични процеси и процедури. Последното не е в полза на никого. Българската политика се нуждае от възраждане, от смислена промяна и смислени хора", бе категоричен премиерът.

Затова е важно българските граждани да гласуват, за да има редовно правителство и стабилно парламентарно мнозинство, които да започнат реформи, първата от които е тази в съдебната система, допълни Стефан Янев.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови