Стефан Янев поиска гъвкави решения за изборите от областните

OFFNews Последна промяна на 01 юни 2021 в 12:03 391 0

Министър-председателят Стефан Янев призова областните управители да имат готовност да прилагат гъвкави решения в изборния ден в секции, където би имало струпване на хора, така че да няма опашки. Tова стана в началото на срещата с новите областни управители, назначени от служебното правителство.

Той обясни, че прави съвещанието с цел "да сме наясно и да знаем, че вървим в една посока, и първата и непосредствена задача, за която отговаряме всички от името на изпълнителната власт, е провеждането на честни и прозрачни избори". Янев добави, че този основен ангажимент е не само на служебното правителство, а и на други органи на държавната власт и в частност на ЦИК.

"Всички наши усилия ще бъдат посветени именно на това: провеждането на извънредни парламентарни избори на 11 юли, така че процесът на самото провеждане да бъде осигурен. В същото време да не се допуснат негативи, на които сме били свидетели преди и максимално да ограничим всички тези практики, които след изборите водят до една полемика и една динамика в говоренето, която казва, че е имало нещо нередно", каза Янев.

"Ние си даваме сметка, че работим в условия на една наскоро променена нормативна база. Избирателният кодекс съвсем наскоро беше променен. И в най-важната му част той изисква провеждането на тези избори да бъде изключително с машини. Това е една много сериозна задача за държавата, която едновременно с нейната сериозност поставя въпроси за начина на този тип провеждане. Вече говорим за цялостен подход", коментира премиерът.

"Едновременно с това не бива да подценяваме и подводните камъни във всички тези процеси, които малко или много биха могли да се появят по пътя на организацията на изборите. Не го казвам като предупреждение, казвам го като една възможност, която трябва да имате предвид - да имаме готовност за гъвкавост и ефективни решения, които да водят към легитимни избори, към избори, които са достатъчно честни и прозрачни, така че да бъдат разпознати от мнозинството от българските граждани", каза на областните управители министър-председателят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови