Станишев: Можем да влезем в Шенген още тази година

OFFNews 17 юни 2017 в 14:25 6221 0

Членството ни в Шенген е постижимо още преди края на годината. Това заяви лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев пред радио "Дарик".

Той посочи като приоритет и присъединяването на България към ERM II – така наречената „чакалня“ на еврозоната.

"Нека бъдем в интеграционното ядро на ЕС и да отстояваме гласа си в общностните институции. Иначе винаги ще има стремеж към изграждане на стени, например между членовете на Валутния съюз и страните извън него. България изпълнява условията за ERM II и заради борда можем лесно да влезнем там, но държавата ни трябва да има национална програма как се справяме с повишаването на жизнения стандарт“, подчерта Станишев.

Той обясни, че преди дни е имал среща с председателя на ЕК, на която са говорили и за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство.

"И според ЕС и ЕП, ние сме изпълнили всички критерии за това. Не е логично държавата, председателстваща Съвета на ЕС, да е извън Шенген. В лицето на Жан-Клод Юнкер имаме силен съюзник и при добре организирана офанзива от страна на България, можем да постигнем тази цел още преди края на годината“, категоричен е левият политик.

На въпрос за сценариите за развитие на ЕС, посочени в Бялата книга, лидерът на европейските социалисти посочи, че „най-вероятно ще има нов, шести сценарий, около който да се обединят страните-членки“.

„Ние трябва да участваме активно в този процес, за да не останем трайно в периферията. Този разговор ще се състои именно по време на българското председателство“, каза Станишев.

По отношение на Брекзит президентът на ПЕС изрази ясната европейска позиция – общи, а не двустранни преговори и категоричен приоритет на гарантирането на правата на гражданите на Съюза, живеещи във Великобритания, както и на британците в ЕС.

"Отношенията между ЕС и Турция са комплексни. Споразумението за мигрантите е ключов въпрос в тях, но то не може да служи като разменна монета да си затваряме очите за неспазването на човешките права и потъпкването на демокрацията“, заяви Станишев по повод проблемната комуникация между Брюксел и Анкара напоследък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!